Toplar direkten döndü,Gaziosmanpaşa cehenneme döndü!..

Türkiye Kupası'nın ilk maçını  kendi evinde oynayan Gaziosmanpaşa,Bayrampaşa'ya 0-1 mağlup oldu,üstelik Gaziosmanpaşa'nın direkten dönen 2,çizgiden çıkan 2 pozisyonu var..Maça taraftar ve hakem damgasını vurdu.110 Dakika susmayan taraftar son 10 dakika maçı izlemeye başlamıştı ki hakemin kararları taraftarı çıldırttı..Bayrampaşa taraftarı Gaziosmanpaşa deplasmanına gelmemesine rağmen (TFF Kararıdır) onlarca çevikkuvvet oradaydı..

Fotoğraflara bakınca akıla tek bir soru geliyor : Maç seyircisiz oynanıyorsa,bu kadar çevik kuvvet neden?
                                                                     













Aşık Veysel kimdir, hayatı ve eserleri hakkında bilgi verir misiniz?

Âşık Veysel asıl adı: Veysel Şatıroğlu d. 25 Ekim 1894, Şarkışla, Sivas - ö. 21 Mart 1973), Türk halk ozanı.
Sivas ili Şarkışla ilçesinin Sivrialan köyünde çiftçi bir ailenin çocuğu olarak doğan Âşık Veysel, 7 yaşında geçirdiği çiçek hastalığı sonucunda sol gözünü, bir talihsizlik sonucuyla da sağ gözünü kaybetti. Babasının, Âşık Veysel'e oyalanması için aldığı sazla önce başka ozanların türkülerini çalmaya başladı, 1933 yılında tanıştığı Ahmet Kutsi Tecer'in teşvikleriyle kendi sözlerini yazıp söylemeye başladı.
Âşık geleneğinin son büyük temsilcilerinden olan Âşık Veysel, bir dönem yurdu dolaşarak Köy Enstitüleri'nde saz hocalığı yaptı. 1970'li yıllarda Hümeyra, Fikret Kızılok, Esin Afşar gibi bazı müzisyenler Âşık Veysel'in deyişlerini düzenleyerek yaygınlaşmasını sağladı. Şarkışla'da her yıl adına şenlikler yapılır.
Eserlerinde Türkçesi yalındır. Dili ustalıkla kullanır. Yöntemi gösterişsiz ve nerdeyse kusursuzdur. Yaşama sevinciyle hüzün, iyimserlikle umutsuzluk şiirlerinde iç içeydi. Doğa, toplumsal olaylar, din ve siyasete ince eleştiriler yönelttiği şiirleri de var. Şiirleri, Deyişler (1944) , Sazımdan Sesler (1950) , Dostlar Beni Hatırlasın (1970) isimli kitaplarında toplandı. Ölümünden sonra Bütün Şiirleri (1984) adıyla eserleri tekrar yayınlandı.

veysel kimdir veysel satiroglu hayati veysel satiroglu hayati ozet veysel satiroglu hayati ve eserleri veysel satiroglu kimdir veysel satiroglunun hayati 

Edebiyat öğretmeni olma koşulları nedir?

Türk Dili ve Edebiyatı TS-2 puan türüyle öğrenci almaktadır. Meslek lisesi olduğunuz için Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü seçerseniz: alandışı tercih yapmış olursunuz. Bu yüzden de puanınız düşer. Sözel öğrencilerinin girebilecekleri bölüm sayısı sınırlı olduğundan ilk 15000 içerisinde olmalısınız. Tarih, coğrafya ve edebiyat derslerine çok çalışmalısınız.

edebiyat ogretmeni nedir edebiyat ogretmeni olma sartlari edebiyat ogretmeni olmak edebiyat ogretmeni olmak icin edebiyat ogretmeni olmanin sartlari turkce ogretmeni olmanin sartlari


Tarihi olay ve tarihi olguya örnekler verir misiniz?Tarihi olay ve tarihi olguya örnek

Olay:Belli bir alanda meydana gelen(Ekonomik,siyasi,sosyal,kültürel, dini vsvs gibi...) genel kapsamlı oluşumlardır.mesela anadolunun ya da istanbulun türkler tarafından fethedilmesi tarihi bir olay dır.
Olgu:Daha dar kapsamlıdır ve olayın içinde yer alan farklı bir oluşumdur.mesela anadolunun türkleşmesi ya da istanbula türklerin yerleşmesi olgu dur Biraz daha somutlaştırılmış objektif ,bilimsel verilere dayanan kanıtlanabilir olaylar olgu dur.
-Türkiye'nin en büyük gölü van gölü'dür
-Karenin tüm açıları eşit ve 90 derecedir
-Doğu Anadolu bölgesinde yükselti fazladır
Bu cümleler olgu dur.
Görüş:Kişiden kişiye değişen,öznel düşünceleri yansıtan herhangi bir konuda ifade edilmiş öznel düşünceler ,fikirlerdir.
-Kivi en sevdiğim meyvedir
-Yıldızları incelemeyi seviyorum cümleleri kişiden kişiye değişen öznel görüşlerdir vsvs gibi..

Sunum nedir? Sunumun özellikleri nelerdir?


1-gereksiz ayrıntıya girilmemelidir
2-eldeki teknik malzemeler kullanılmalıdır
3-önemli noktalara değinilinmelidir
4-espirili bir anlatım olmalıdır
5-konu içeriğinn iyi anlaşılabilmesi için günlük yaşamdan basit benzetmeler ve örnekler yapılmalıdır
6-sunumlar eğitimn her düzeyinde ve mesleki hayatta önemlidir
7-sunumlarda bilgi doğru -,öz ve kolay anlaşılır olmalıdır
8-konuya ilişkin görselliğe önem verilmeildir.


1) Sunumdan önce kendinizi topluluğa kısaca tanıtın. Nerede okudunuz, nerede o işe başladınız, nasıl ilginizi çekti, vs vs. Bu toplulukla aranızda bir bağ kurulmasını sağlar, bir iletişim kanalı otomatik olarak açılır. Akademik hava koklamış kişilerce düzenlenen seminerlerde ekseriyetle bir oturum başkanı tayin edilir ve o sizi kısaca tanıtır ama böyle birisi yoksa siz gereğini yapın. İhmal etmeyin. Sunuma gelen herkes sizi tanıyor mu zannediyorsunuz? (20dk'dan kısa sunumlarda 1-2 cümleyi geçmeyin)

2) Sunumdan önce mutlaka ama mutlaka seyircili prova yapın! Kim oldukları önemli değil, sadece sizi dinlesinler kafi. Bu sayede konuya, slaytların sırasına ve ne kadar süre harcadığınıza hakim olursunuz.

Bir provadan sonra sunum performansınızın nasıl arttığına siz de şaşacaksınız.

3) Asla sunumda söyleyeceğiniz tüm lafları copy-paste edip perdeden bunları tek tek okumayın! Örnek bir slaytta sadece ana hatlar yazıyor olmalı. Slaytı metinle doldurup bir de bunları perdeye bakıp tek tek okuyarak kendinizi küçük düşürmeyin. Burada yabancı bir sitede kullanılan "sunum dosyanızı teleprompter gibi kullanmayın" lafını tekrar etmekte fayda var Düşünün, zaten uzun olan bu blog mesajını alsam tek bir slayta kopyalayıp-yapıştırsam ve yüzümü perdeye çevirip kelime kelime bu metni okusam nasıl olurdu? Böyle bir hataya düşmeyin.

4) Sunuma kimler gelecek? Bilgi düzeyleri nedir? Sunum dozajını bu parametrelere göre ayarlayın, milleti uyutmayın, emeğinizi rezil etmeyin Yaptığınız işe büyük bir hevesle bağlı olduğunuzdan ne var ne yoksa sunmak istiyor olabilirsiniz, ama inanın dinleyiciler buna hazır olmayabilir ve aşırı doz geri tepebilir.

5) Görünüm çok önemli değil ama sırıtan bir şeyler giymemeye özen gösterin. Biryantinli saçlar, yakası bağrı açık altın kol düğmeli bir gömlek vs gibi felaketlerden kaçının, maça 2-0 yenik başlamayın. Sizi izleyenler kendini beğenen bir tip olduğunuzu sanmasın, antipati duymasın.

6) Slaytları numaralandırın, 21/45 gibi hem o anki slayt numarasını hem de toplam adeti gösterecek şekilde izleyicilere bilgi sunun. Böylelikle daha ne kadar sabretmeleri gerektiğini kestirebilsinler. Bu işlemi sunum yazılımları otomatik yapıyor, üşenmeyin.

7) Lütfen MS Office'in Ataç karakteri gibi komik clipartlar kullanmayın. Modaları çoktan geçti. Comic Sans gibi komik ötesi fontları da kullanmayın. Estetik eksiği olan grafik öğeleri sunumdan silin atın.

Yanar döner grafiklerden, aşırı sayfa animasyonlarından ise şiddetle kaçının. Arka plan rengine ve onun üzerine yazdığınız metnin rengine özen gösterin, hiç beceremiyorsanız beyaz üstüne siyah yazın bitsin gitsin.

8 ) Çok küçük font kullanmayın! Sakın! Kod içeriğini vesaireyi gösterecekseniz zoom özelliği olan bir yazılım kullanın ki en arkada oturanlar da metni okuyabilsin.

9) Sunum süresi: 15-20 dk en ideal süredir. Derin olmayan bir konuda 20 slayt bu sürede prova yaptıysanız mis gibi sunulabilir. Ama detaylı bir konu anlatıyorsak ve oturumu düzenleyenler bize süre verdilerse ne olacak? 45 dakikayı aşmayın. Aslında sadece maksimum 20 dk ilgilerini size odaklayabilirler. Elbette bazı istisnalar var ve bazı taktikler ile 1-2 saat sıkılmadan dinlemelerini sağlayabilirsiniz:
- Esprili bir anlatım, slayttakinden bağımsız bir konuyu gündeme getirmek
- Konu içeriğinin iyi anlaşılmasını sağlayacak günlük yaşamdan seçilmiş basit benzetme ve örnekler.
- Multimedya, fotoğraf, illüstrasyon içeren slaytlar (aynen film sunulan otobüs yolculuklarının insana kısa gelmesi gibi). Aman ha; sesli videolardan kaçının.
- Anlattığınız şeyin pratik uygulamalarını göstermek. Mesela, AJAX anlatıyorsanız ve laf uzadıysa bahsettiğiniz örneğin gerçek bir uygulamasını göstermek için sunumdan çıkıp tarayıcınıza başvurun
- Hata yapın. Örneğin bir kod sunuyorsanız, bırakın ilk seferde çalışmasın. İzleyenler bu sayede size tekrar odaklanırlar ve hatanızı sizinle birlikte aramaya kalkarlar.
- 2 yönlü "full duplex" iletişim. Anlattığınız konu ne kadar ilgi çekici ve uyku kaçırıcı da olsa seyircilerinizin de sunumda ses çıkartmalarına müsaade edin, onları özendirin. İstedikleri yerde soru sorabilsinler(ama vakit alacak soru soranlara müdahale edin, cevabı sonra vereceğinizi söyleyin).

İzlemeye gelenlerin gözlerine bakmayı ihmal etmeyin. Onlara sorular yöneltin.

10) Tam hakim olmadığınız bir konuda sunum vermekten kaçının. Cevabını veremeyeceğiniz soruları kalkıp sunumunuza eklemeyin. Ve yavaş tempo ile masal anlatır gibi konuşmayın, canlı ve hızlı konuşun.

- Sunumun en başında sunumun bir kopyasını internete koyacağınızı belirtin. Internete koyamayacağınız bir içerik ise bunu da belirtin.
- Çalışmanızla ilgili materyali, tablo ve grafikleri el altında bulundurun. Birisi sorar, lazım olur, sunuma koymanız gerektiğini hatırlarsınız veya laf bir şekilde oraya gelir.
- İlk slaytlardan birine "içindekiler" başlığı ile sunumda izleyeceğiniz rotayı ve ana başlıkları sunun.
- Sunumunuzu kayıt edin Böylelikle nerelerde hata yaptığınızı ve konuşmanızın nerelerini düzeltebileceğinizi görebilirsiniz. Bir mp3 çalar kafi.
- Sunumdan önce masaüstünüzü ve flash diskinizi temizleyin; Splash screen'deki Lisanslı kullanıcı hanesinde "Ali Baba" yazmadığına emin olun Böyle yazıyorsa bari PDF yapın, onu sunun.
- İlk defa bir kitleye sunum yaptığı her halinden belli olan bir "acemiyi" gördüğünüzde ona destek çıkın, işini kolaylaştırın Sunumdan sonra yaptığı hatalar varsa özel olarak kendisine fısıldayın.
- İşin erbabının güzel sunumlarını internetten çekin ve dersler alın. Profesyonel firmaların (mesela Nokia, Novell gibi) veya işin erbabının sunum slaytlarını yine internetten çekip kullandıkları fontlara,imajlara, slaytlarının yapısına dikkat edin.

Mitoz ile çoğalan canlılara örnek verir misiniz?

Mitoz bölünme n ve 2n kromozomlu canlılarda, eşeyli ve eşeysiz üreyen canlılarda görünür.

Örneğin;solucan, sinek,çekirge,amip,öglena

Fiziğin alt dalları nedir, çalışma alanları nelerdir?


Fiziğin Dalları
Fizik bilimi, kuramlarına kesinlik ve açıklık getirmek üzere büyük ölçüde matematikten yararlanırken, fizik ilkeleri de başta kimya, astronomi, jeoloji ve biyoloji olmak üzere birçok bilimde uygulama alanı bulmuştur. Kimyanın en önemli dallarından biri olan fiziksel kimya ile fiziğin temel dalları arasında sayılan astrofizik, jeofizik ve biyofizik gibi örtüşmeli alanlar bu uygulamanın ürünleridir.
Mekanik, fiziğin en eski vc en geniş kap­samlı dalıdır. Hareket halindeki cisimlerin davranışlarını ve durağan cisimlerin basınç ya da başka kuvvetler karşısındaki tepkilerini inceleyen mekanik birçok altdala ayrılır.
Ci­simlerin hareketi ile kuvvetler arasındaki etkileşimi konu alan dinamik, durağan ya da denge durumundaki cisimleri inceleyen statik, sıvıların ve gazların davranış özelliklerini araştıran akışkanlar mekaniği ile katıların davranışlarını inceleyen katılar mekaniği, akışkanların hareket ilkelerini konu alan hid­rodinamik ile durgun akışkanları inceleven hidrostatik klasik mekaniğin abdallarıdır. Me­kaniğin temel kuramını büyük ölçüde Sir Isaac Newton'a borçluyuz. Cisimlerin yere düşmesi, sarkaçların salınımı ve gezegenlerin Güneş çevresindeki dolanından Newton'ın mekanik ve evrensel çekim kuramlarıyla açık­lığa kavuşmuştur.

Çok hızlı hareket eden cisimlerin davranış­larını açıklayan görelilik kuramı ile atomun yapısındaki elektron, proton gibi çok küçük parçacıkları ve dalga hareketini inceleyen kuvantum mekaniği, fiziğin bu dalının daha yeni ve çığır açıcı bölümleridir. Optik, elek­trik, atom fiziği ve nükleer fizik konularını anlayabilmek için gerekli temel kavramlar görelilik kuramı ile kuvantum mekaniğinden doğmuştur.
Fizik araştırma alanları
  • Hızlandırıcılar fiziği
  • Akustik
  • Astrofizik
  • Atom
  • Molekül ve optik fiziği
  • Bilgisayar fiziği,
  • Katı hal fiziği (ya da Yoğun madde fiziği)
  • Kozmoloji
  • Sirogenik
  • Sıvı hal fiziği
  • Sıvıların dinamiği
  • İstatistik fizik
  • Polimer fiziği,
  • Optik
  • Malzeme fiziği
  • Nükleer fizik
  • Plazma fiziği
  • Parçacık fiziği (ya da yüksek enerji fiziği)
  • Araç dinamiği
İlgili alanlar
  • Astronomi
  • Biyofizik
  • Elektronik Mühendislik
  • Jeofizik Malzeme bilimi
  • Matematiksel fizik
  • Tıbbi fizik
  • Fiziksel kimya
  • Hesap fiziği
Ana kuramlar
  • Fizik kuramları
  • Klasik mekanik
  • Termodinamik
  • İstatiksel mekanik
  • Elektromanyetik
  • Özel görecelik
  • Genel görecelik
  • Kuantum mekaniği
  • Kuantum alanı kuramı
  • Standart model
  • Sıvıların dinamiği
şeklide sıralanabilir.

Önerilen kuramlar

  • Herşeyin kuramı,
  • Büyük birleştirici kuram,
  • M-kuramı,
  • Sarmal kuramı,
  • Döngüsel kuantum yer çekimi,
  • Proses fiziği
  • Birleşik alan kuramı
bazı önerilen kuramlar arasındadır.

Fizik kavramları

  • Madde
  • Antimadde
  • Temel parçacık
  • Bozon Fermiyon
  • Simetri
  • Hareket
  • Korunum yasası (fizik)
  • Kütle
  • Enerji
  • Momentum
  • Açısal momentum
  • Spin
  • Zaman
  • Uzay
  • Boyut
  • Uzayzaman
  • Uzunluk
  • Hız
  • Kuvvet
  • Tork
  • Dalga
  • Dalga fonksiyonu
  • Kuantum içiçeliği
  • Harmonik salınıcı
  • Manyetizma
  • Elektrik
  • Elektromanyetik ışın
  • Sıcaklık
  • Entropi
  • Fiziksel bilgi
  • Vakum enerjisi
  • Sıfır noktası enerjisi
  • Faz geçileri
  • Kritik fenomenler
  • Kendi kendini örgütleme
  • Ani simetri bozulması
  • Süper iletkenlik
  • Süper akışkanlık
  • Kuantum fazı geçişleri
Temel kuvvetler/alanlar
  • Kütleçekim kuvveti
  • Elektromanyetizma
  • Zayıf nükleer kuvvet
  • Güçlü nükleer kuvvet
Fizik yöntemleri
  • Bilimsel yöntem
  • Fiziksel nicelik
  • Ölçüm
  • Ölçüm aletleri
  • Birim çözümleme
  • İstatistik
  • Ölçeklendirme

atom fizigi nedir fizigin alt alanlari fizigin alt alanlari nelerdir fizigin alt dallari fizigin alt dallari nelerdir fizik nedir alt dallari nelerdir

İnsanlık değerlerini dile getiren özlü sözler nelerdir?

Atatürk'ten İnsanlık değerleriyle ilgili özlü sözler.



Medeniyetin emir ve talep ettiğini yapmak insan olmak için yeterlidir.
 -Biz dünya medeniyeti ailesi içinde bulunuyoruz. Medeniyetin bütün icaplarını tatbik edeceğiz.
 -İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan mürekkeptir. Kabil midir ki, bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünlüğü ilerleyebilsin? Mümkün müdür ki, bir cismin yarısı toprağa zincirlerle bağlı kaldıkça öteki kısmı göklere yükselebilsin?  
 -Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir. Ben milletimin en büyük ve ecdadımın en değerli mirası olan bağımsızlık aşkı ile dolu bir adamım. Çocukluğumdan bugüne kadar ailevî, hususî ve resmî hayatımın her safhasını yakından bilenler bu aşkım malumdur. Bence bir millete şerefin, haysiyetin , namusun ve insanlığın vücut ve beka bulabilmesi mutlaka o milletin özgürlük ve bağımsızlığına sahip olmasıyla kaimdir. Ben şahsen bu saydığım vasıflara, çok ehemmiyet veririm. Ve bu vasıfların kendimde mevcut olduğunu iddia edebilmek için milletimin de aynı vasıfları taşımasını esas şart bilirim. Ben yaşabilmek için mutlaka bağımsız bir milletin evladı kalmalıyım. Bu sebeple milli bağımsızlık bence bir hayat meselesidir. Millet ve memleketin menfaatleri icap ettirirse, insanlığı teşkil eden milletlerden her biriyle medeniyet icabı olan dostluk ve siyaset münasebetlerini büyük bir hassasiyetle takdir ederim. Ancak, benim milletimi esir etmek isteyen herhangi bir milletin, bu arzusundan vazgeçinceye kadar, amansız düşmanıyı
m. 

 -Medeniyetin emir ve talep ettiğini yapmak insan olmak için yeterlidir. 

  • Aristo : insan, rüzgarda hareket eden gül gibi olmalı ki etrafına güzel kokular yayabilsin
  • Bertrant Russel : Dil birtakım tuzaklar kurarak insanı yanıltır.Mantık diliyse bu gibi tuzaklardan tümüyle arınmıştır.O nedenle tek ideal dil vardır,o da mantık dilidir.
  • Bob Dylan : Doğmak için uğraşmayan insanlar, ölümle meşguldür.
  • Churchill:Cesaret insanların sahip olduğu en önemli özelliklerinden biri olup diğer özellikleri de onun sayesinde gelişir.
  • Cicero : Cesaretle dolu bir insan, inançla dolu bir insandır.



evrensel insanlik degerleri insan degeri ile ilgili sozler insan degerini anlatan ozlu sozler insan ile ilgili atasozleri insanin degeri insanin evrensel ozellikleri


Vitamin, protein, karbonhidrat içeren besinler hangileridir?

Karbonhidratlı Besinler:

Unlu mamuller, baklagiller, patates, tatlılar, şekerler, muz, elma karbonhidratça zengin besinlerdir. İşlenmemiş, doğal karbonhidrat kaynakları olan kepekli doğal un, taze sebze ve meyveler; işlenmiş beyaz şeker, beyaz un, patates cipsi gibi besinlere göre daha sağlıklıdır.


Protein içeren besinler:

Hayvansal ürünlerden kaynaklanan proteinler, süt ürünleri, her türlü et, balık, sakatat ve yumurta gibi besinlerde vardır.
Bitkisel ürünlerden kaynaklanan proteinler, baklagiller, tahıllar, kuruyemişler gibi besinlerde vardır.

Besinlerden elde ettiğimiz tüm proteinler aynı kalitede olmayabilir. Zorunlu amino asitleri az olan ve zor sindirilen proteinler kalitesi az olan proteinlerdir. Aminoasitlerin tamamını yeterli oranda barındıran ve kolay bir biçimde sindirilen proteinler ise kalitesi yüksel olan besinlerdir. Bunlar hayvansal proteinlerdir.
Vitaminler:

Sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçası olan organik bileşiklerdir. Vitamin Latince yaşam anlamına gelen “vita” sözcüğünden kaynaklanır. Vitaminler yağda ve suda eriyenler olarak iki gruba ayrılır .


karbonhidratli besinler nelerdir karbonhidratli yiyecekler karbonhidratli yiyecekler hangileri karbonhidratli yiyecekler nelerdir protein ve karbonhidrat vitaminli yiyecekler nelerdir


Edebiyat ve bilim arasındaki farklılıklar ve benzerlikler nelerdir?,Edebiyat ve bilim arasındaki farklılıklar ve benzerlikler

Güzel sanatların bir dalı olan edebiyatın diğer bilim dallarıyla ilgisi vardır. Bir sanatçının ortaya koyduğu eser psikoloji, sosyoloji, felsefe ve tarih vb. bilimlerle ilgili olabilir. Sanatçı sosyal bir çevre içerisinde yaşar; eserini ortaya koyarken de bu çevreden etkilenir. Ele aldığı eserde kişisel duygu, düşünce ve izlenimlerini anlattığı gibi toplumun gelenek, görenek, inanç gibi değerlerini de ele alabilir. Bir sanatçının yaşamı da ortaya konan eser kadar önemlidir. Örneğin Reşat Nuri Günteki'nin Çalıkuşu adlı romanı incelenirken; yazarın içinde bulunduğu ruhsal durumu belirlerken psikolojiden, sanatçının yetiştiği sosyal çevreyi incelerken sosyolojiden; yazarın etkilendiği akımları ve dünya görüşünü belirlerken felsefeden, eserin yazıldığı dönemi incelerken de tarih biliminden yararlanılır. 

Bir edebi eserin değişik bilim dallarından yararlanması edebi esere bilimsel bir eser niteliği kazandırmaz. Çünkü edebi eser her türlü insan etkinliğinden, doğal varlık ve görünüşten faydalanır.Bu nedenle bilim dallarıyla edebi eser arasındaki farklılık güzel sanatlara özgü bakış tarzında ve değerlendirme biçimindedir. 

Edebiyatın diğer bilimlerden yararlanmasının sebebi, işlenen konunun tam anlamıyla eksiksiz bir biçimde işlenmesi için gereklidir.



edebiyat ile bilim arasindaki fark edebiyat ile tarih arasindaki fark edebiyat ve bilim edebiyatin bilim dallari edebiyatla bilim arasindaki fark tarih ile edebiyat arasindaki fark


Milli Eğitim Bakanlığı'na nasıl dilekçe yazabilirim? ,Milli Eğitim Bakanlığı'na nasıl dilekçe yazılır?

DİLEKÇE NASIL YAZILMALIDIR

Bir dilekte yada şikayette bulunmak veya bilgi vermek amacıyla resmi makamlara sunulan tarihli,imzalı mektuptur.Kişiyi ve kamuyu ilgilendiren bir hakkın sağlanması, bir haksızlığın düzeltilmesi, kaldırılması için gerçek yahut tüzel kişilerce ilgili makamlara yazılan yazılara dilekçe denildiği gibi, istida, arzuhal de denir.
Dilekçe Yazımında Göz Önünde Bulundurulması Gereken Kurallar :
• Dilekçeler,konularına göre uzun veya kısa olabilir. Konular kısa v öz olarak belirtilir. Gereksiz ayrıntılara yer verilmez.
• Dilekçelerde ciddi, ağırbaşlı bir dil kullanılır. Anlatımın yalın ve duru olmasına özen gösterilir. Süslü,yapmacık,laubali bir ifadeden kesinlikle kaçınılmalıdır.
• Dilekçeler ; çizgisiz,beyaz dosya kağıdına daktiloyla veya dolmakalemle,okunaklı el yazısıyla yazılmalıdır.
• Dilekçe hangi kuruma veriliyorsa,bu makamın adı başa yazılır. Kurum adının sağ altına kurumun bulunduğu şehir adı yazılır.
• Konunun kısa bir özeti bu başlığın altına yazılır.
• Daha sonra konunun belirlendiği metin bölümüne geçilir. Bu bir şikayet dilekçesiyse,şikayet sağlam kanıtlara dayandırılmalıdır. Eğer iş isteme dilekçesiyse, öğrenim durumu,yaş,kısa bir özgeçmiş,kurumca aranan seçkin nitelikler açık seçik belirtilmelidir.
• Dilekçede bir durum belirtiliyorsa ,son cümle �Durumu bilgilerinize saygılarımla sunarım�, bir istek belirtiliyorsa �Gereğini izinlerinize saygılarımla sunarım� şeklinde olmalıdır.
• Dilekçe bitiminde sağ alt köşeye ad ve soyadı yazılmalı,imzalanmalıdır. Tarih,isim ve imzanın bir satır üstünde olabileceği gibi dilekçenin sağ üst köşesine de konulabilir.
• Sol alt köşeye açık adres yazılmalıdır.
Dilekçe, herkesin zaman zaman yazmak zorunda kalabileceği bir mektup türüdür. Dilekçenin ilk bakışta güven verici bir düzen içinde olması gerekir.

Dilekçelerde kırmızı veya kurşun kalem asla kullanılmaz.


Örnek;


ADLİ SİCİL VE İSTATİSTİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE
ANKARA 

………………………………………………verilmek üzere, sabıka kaydım olup, olmadığının tarafıma bildirilmesini saygılarımla arz ederim. 

…/…/2006 
Adı ve Soyadı

İmza
__________________

__________________

İnsanın fiziksel özelliği nedir?

insanın dış görünüşüdür.vücudun tamamı fiziksel görünüştür.mavi göz siyah saç uzun boy zayıflık vb. şeyler fiziksel özelliktir.

fiziksel ozellik nedir fiziksel ozellikler fiziksel ozellikler nedir fiziksel ozellikler nelerdir fiziksel ozelliklerimiz fiziksel ozelliklerimiz nelerdir insanların fiziksel özellikleri nelerdir ...


Dürüstlük insana neler kazandırır?

Bu zamanda biliyorsunuz dürüstlüğün doğruluğun temiz kalpli olmanın adı değişmiş bu değerler saflıkla aynı kefeye konuluyor yalakalık ikiyüzlülük diz boyu(gerçi artık insanların iki değil bi çok yüzü olduğunu düşünüyorum)

Bunca kirlileşen Değerler arasında Dürüst olmak için korkulardan ve çıkardan arınmış kocaman yürekler gerek 
Dürüstlük bana ne kazandıracak yada ne kaybetirecek diye düşünmemek lazım benim fikrim Dürüstlük insanın onurudur
Bu onura sahip çıkmakta insanın ellindedir 

Evet herşeye rağmen her zaman her yerde Dürüst olmak bunu başarabilmek ve bu değerle insanlaşmak ellimizdedir

durustluk insana neler kazandirir Dürüstlük insana neler kazandırır?


Destan, halk hikayesi, mesnevi, roman hangi dönemlerde ortaya çıkmıştır?


  • Destan: M.Ö. 3000 (Gılgamış - Mezopotamya)
  • Roman: 1. yüzyıl. (Satyricon - Petronius)
  • Masal: M. Ö. 1. Yüzyıl (Kelile ve Dimle, Binbirgece Masalları)
  • Mesnevi: 1259–1268 tarihleri arası
  • Halk Hikayeleri: 16. yy (Dede Korkut)


  • destan hangi donemde ortaya cikti destan hangi doneme aittir destan ne zaman ortaya cikmistir mesnevi ve roman arasindaki farklar roman ne zaman ortaya cikmistir romanin ortaya ciktigi donem 


    İskeletin görevi nedir?


    İskeletimizin görevleri ve kısımları

    İSKELETİN GÖREVLERİ

    1. Vücudumuza genel şeklini verir.
    2. Hareket etmemizi sağlar.
    3. Vücudumuza desteklik sağlar.
    4. İç organlarımızı korur.
    5. Vücudumuzun dik durmasını sağlar.


    İSKELETİN KISIMLARI
    1. Kafatası
    2. Göğüs kafesi
    3. Omurga
    4. Kollar ve bacaklar


    Kafatası : Yassı kemiktir. Beynimizi korur.
    Göğüs kafesi : Kaburga kemikleri ile göğüs kemikleri göğüs kafesini oluşturur. Akciğerleri ve kalbi korur. Nefes alıp vermemize yardımcı olur.
    Omurga : Omurga, omur denilen 33 kısa kemiğin birbirleri üzerinde dizilmesiyle oluşmuştur. Vücudumuzun üst kısmının ağırlığını taşır.
    Kollar ve bacaklar: Çoğunlukla uzun kemiklerden oluşmuştur.


    iskelet nedir iskeletimizin gorevleri iskeletimizin gorevleri nelerdir iskeletin gorevleri iskeletin gorevleri nedir iskeletin gorevleri nelerdir 

    Need for speed araba yaması,need for speed save editör

    Need for speed Most Wanted ARABA VE SAVE EDITOR HİLESİ İNDİR

    Need for speed araba yaması,need for speed save editör,need for speed save edıtor,need for speed para yaması,need for speed araba geliştirme,need for speed kariyer geliştirme,Need for speed yamaları,Need for speed ridkes,Need for speed Moostwanted araba yamaları,Need for speed Most Wanted yamaları,Need for speed Most Wanted türkçe yama,Need for speed Most Wanted save editor,Need for speed Most Wanted kariyer hilesi,Need for speed Most Wanted hilesi

    Murat Gülsoy 'Baba-oğul ve Kutsal Roman'

    Murat Gülsoy 'Baba-oğul ve Kutsal Roman'da kurduğu eğlenceli ve kendine özgü âlemde, hem büyü yapmaya hem büyü 
    bozmaya davet ediyor okurlarını. Karanlığın aynasına koyu bir ironiyle, acımasız bir yalınlıkla güle oynaya giriyor, kırıp parçalarına ayırdığı bir hayatı gözlerimizin önüne seriyor. Baba, Oğul ve Kutsal Roman, edebiyatın başkalarının hayatlarına kaçıp saklanmanın değil kendi dehlizlerinde dolaşmanın bir yolu olduğuna inananlar için….


    Murat Gülsoy kimdir? 
    Murat Gülsoy, 1992-2002 yılları arasında arkadaşlarıyla Hayalet Gemi dergisini çıkardı. Bu Kitabı Çalın adlı kitabıyla 2001 yılı Sait Faik Hikâye Armağanı’nı ve Bu Filmin Kötü Adamı Benim adlı romanıyla 2004 yılı Yunus Nadi Roman Ödülü’nü kazandı. Bu Kitabı Çalın, Almanya’da Stehlen Sie dieses Buch adıyla yayımlandı. İstanbul’da Bir Merhamet Haftası birçok dile (Çince, Makedonca, Rumence, Bulgarca, Arapça) çevriliyor. Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim üyesi, mühendislik ve yaratıcı yazarlık dersleri veriyor; sadece yazmayı değil yazmak üzerine düşünmeyi de seviyor.



    Murat Gülsoy’un Can Yayınları’ndaki diğer kitapları:
    Oysa Herkes Kendisiyle Meşgul, 1999
    Bu Kitabı Çalın, 2000
    Âlemlerın Sürekliliği ve Diğer Hikâyeler, 2002
    Binbir Gece Mektupları, 2003
    Bu Filmin Kötü Adamı Benim, 2004
    Büyübozumu, 2004
    Sevgilinin Geciken Ölümü, 2005
    İstanbul’da Bır Merhamet Haftası, 2007
    602. Gece, 2009
    Karanlığın Aynasında, 2010
    Tanrı Beni Görüyor mu? 2010

    Gelecekle ilgili Plan ve Hayallerim,Gelecekle ilgili Kompozisyon,Hayaller ile ilgili kompozisyon

           Gelecekte ne olacak, ne değişecek? Bunu hiç kimse bilmiyor. Biz sadece tahmin ediyoruz. Allah gerçekleştiriyor. Her insanın kendine ait geleceği olur.
              Ben de gelecek hakkında düşünüyorum ve plan yapıyorum. Ben 5 yıl sonra üniversiteden mezun olacağım. Şimdi ben hazırlık bölümünde okuyorum, bir yıl sonra fakültemi değiştireceğim. Ben yıllarca diplomat olmayı çok istedim hâlâ da istiyorum. Diplomat olmak benim hayallerimden biri.
              Ben gelecekte eğitimli, gururlu bir insan olmak istiyorum, kendi ülkeme faydalı bir şey yapmak istiyorum.
              Bence her genç kız için bu hayatta en önemli şey ailedir. Mesela benim için aile çok kıymetli, bu yüzden ben gelecekte çocuklarım için özenli ve ilgili bir insan olmak istiyorum.
    Üniversiteden mezun olduktn sonra ben farklı ülkeleri gezeceğim. Bu dünyada nasıl güzel ülkeler var? Benim için bu çok ilginç. İlkin ben Türkiye'yi gezmek istiyorum, çünkü orada çok güzel ve eski tarihi yerler var.
              Hayallerimden biri de gelecekte güzellik salonu açmak. Bence güzellik de hayatımızda çok önemli rol oynuyor. Çünkü güzellik dünyayı koruyor. Bunlar sadece benim gelecekle ilgili amaçlarım, hayallerim.
              Hayat her zaman harika olmaz, bazen iyi, bazen kötü şeyler oluyor. Ama bizim çeşitli sınavlardan geçmemiz lazım. Bu sınavlardan, kan ve ateş sınavından geçmek gerek.
              Ben amacıma ulaşmak için gayret edeceğim ve bu arzumun yerinegeleceğine inanıyorum.

    Yazan: Gülvira Maylibekova
    Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Hazırlık Sınıfı Öğrencisi
    Okutman: Zehra Öztürk

    Edebiyat-Tarih İlişkisi,Edebiyat ve Tarihin arasındaki ilişki nedir?,Edebiyat ve Tarih


    Edebiyat tarihi, medeniyet tarihinin en önemli kısmıdır. Bir milletin uzun asırlar esnasında geçirdiği fikrî ve hissî gelişmeyi belirten bütün kalem ürünlerini inceleme ile onun manevi hayatını, gerçekte olduğu gibi tasvire çalışır.
    Bir milletin edebiyatı, millî ruhu ve millî hayatı göstermek için en samimi bir ayna sayılabilir. "Bir millet, hayatı nasıl görüyor? Nasıl düşünüyor? Nasıl hissediyor?" Biz, bunu en doğru ve en canlı olarak o milletin fikir ve kalem ürünlerinde bulabiliriz.
    Edebiyat, toplumun bir kurumu olmasından dolayı, kendisini meydana getiren toplumun diğer kurumlarıyla bağlı ve onlarla ahenklidir. Hakikaten, bir milletin coğrafi çevresiyle, sonra iktisadi, dinî, hukuki, ahlâkî, bedii, siyasi hayatıyla edebiyatı arasındaki bağlantılar çok açıktır.
    Geçmiş zamanlara ait bir edebî eseri layıkıyla ve tarihî manâsıyla anlamak için, önce o devrin genel hayatını, yaşayış ve düşünüş tarzlarını, o devir insanlarının hayat ve evren hakkında neler bildiklerini öğrenmemiz gerekir. Demek oluyor ki edebiyat tarihi, bir milletin coğrafi çevresini, din, hukuk, ahlak, iktisat, güzel sanatlar gibi kurumlarını ve siyasi hayatını genel yapısıyla gösteren medeniyet tarihinin ya da genel ve yaygın anlamıyla "tarih"in çerçevesi içinde incelenmelidir. Filoloji yani "Lisaniyat" ve tarih üzerine dayanmadan edebiyat tarihi meydana getirilemez.
    Bir "şaheser"i incelemedeki amacımız, o milletin edebî gelişmesini gereği gibi ve doğru olarak anlamak içindir. Çünkü bir "şaheser", neticede mutlaka "toplumsal bir ülkünün ifadesidir."
    Dâhiler, mensup oldukları toplumun bugünkü veya gelecekteki bir ülküsünü başarıyla temsil eden insanlar olmak bakımındandır ki edebiyat tarihinde başlıca hedef olurlar.

    Kısa sürede zayıflama nasıl gerçekleştirilir?

    Belirttiğiniz zaman aralığnda vermek istediğinzi kilo sağlık açısından büyük risk taşıyor.Sağlıklı bir şekilde kilo nasıl verilir?Günü 6 parçaya bölerek, vücudun ihtiyaç duyduğu kadar besin tüketilmeli, küçük ve masum görünen fakat yağ ve şeker içeriği yüksek; yükte hafif pahada ağır ikramları geri çevirin.Vücudun yağ ve kas dengesini sağlamada doğru beslenmenin yanı sıra fiziksel aktivite de önemlidir. Beraberinde bir egzersiz programına başlamak ve mümkünse bunu hayat boyu bir alışkanlık haline getirmek gerekmektedir. Bu mümkün değil ise, gün boyu hareket halinde olunmalıdır. Gün içerisinde hareketliliği sağlayacak kısa yürüyüşler, merdiven çıkma gibi fırsatları değerlendirin. Örneğin masanızda sürekli su bulundurmaktansa, arada bir kalkıp mutfağa gidin ve su için. Dikkat edin; eğer bunu yapmaya bile üşeniyor ve başkalarından rica ediyorsanız; hareketsizliğe alışkın olabilirsiniz.Yiyerek nasıl zayıflanır?Kişiden kişiye ve yenilen besinlerin içeriğine göre değişmesine rağmen yemek yedikten 3-4 saat sonra kan şekeri düşer ve karnımız acıkır, bir şeyler yeme isteği duyulur. Biz diyetisyenlerin "az miktarda ve sık sık yemek yiyin" önerimizin temelinde bu yatar. Çünkü iş yoğunluğu veya başka meşguliyetler sebebiyle 6-7 saate varan açlıklar sonucunda dayanılmaz bir açlık duygusu ve hızlı yemek yeme bir araya gelir. Kısa bir süre içinde, o an için vücudun ihtiyacından çok daha fazla besin tüketilir. Metabolik faaliyetler sonucunda alınan kalorinin bir kısmı kullanılır. Ancak fazlası elbette ki, depolanır. Bu durum sık sık tekrarlanırsa, kilo alma kaçınılmazdır. Bu nedenle 2-3saatte bir besin tüketmek günlük besin alımının frenlenmesine yardımcı olur.Diyetlerde su tüketimi artırılır bunun nedeni nedir?Su, yetişkinlerde vücudun toplamda yüzde 55-60'ını oluşturur. Hayati sıvı denilen kanın yüzde 90' ı, kasların yüzde 75' i, kemiklerin yüzde 25' i ve hatta yağlarınenerji için depolandığı dokunun dahi yüzde10 ila 30' u sudan oluşmaktadır. Bu nedenle vücudun ihtiyacı olan besin ve besin öğelerini alırken, yeterli miktarda suyun da alınması gerekir. Kilo verme esnasında metabolik artıkların uzaklaştırılması için, kilo alma esnasında da hücre yapımı için yeterli miktarda su alınması şarttır.Kısa sürede kilo vermenin zararları nelerdir?Yapılan araştırmalar, kısa sürede kilo vermek için günlük alınan kalorinin aşırı derecede kısılması sonucunda, yağ kaybının yanı sıra kas kaybının da fazla olduğunu göstermektedir. Vücudun iskelet kasları dışında kalbin de yapısı kastır. Dolayısıyla tüm bu dokuların kas kitlelerinde azalmalar olmaktadır. Uzun vadede ise, iç organların zarar görmesi mümkündür. Kaldı ki, hayat boyu kalorisi çok fazla kısıtlanmış bir diyete uyulması imkansızdır. Kilo verdikten sonra düşük kalorili diyetler bırakılır ve sofralar tabir yerindeyse donatılır. Egzersizler azaltılır. Verilen kilolar da aynen ve bazen daha fazlasıyla geri alınır. Geriye gözle görülmeyen ve uzun vadede anlaşılacak tahribatlarkalır.



    en kisa surede nasil zayiflanir en kisa zamanda nasil zayiflanir kisa surede nasil zayiflanir kisa surede nasil zayiflarim kisa surede zayiflama kisa zamanda nasil zayiflanir

    Kitle iletişimi nedir?

    Kitle İletişim Nedir?

    İnsanlar güncel olayları, kitle iletişim araçları sayesinde öğrenir ve takip ederler. Bu yüzden günümüzde kitle iletişim araçları, yasama, yürütme ve yargı organları yanında dördüncü bir güç olarak kabul edilmektedir. 
    İnsanlar aslında iletişimi, haberleşmeyi yüz yüze yaparlar. Ancak zaman geçip toplum her gün biraz daha karmaşık nitelik kazanınca mesajlar yöneltilecek gruplar büyük genişlik kazanır ve yüz yüze haberleşme, iletişim yetersiz hale gelir; kişinin artık bildiği, tanıdığı komşusuna değil, tanımadığı, ilk ilişkiler içinde bulunmadığı diğer insanlara mesajlar yöneltmesi gerekir. Bu olgudan doğan iletişime tali, ikinci türden iletişim, haberleşme denir. işte bu nitelikteki haberleşmenin bazı tekniklerle, belirli bir teknoloji uygulanarak çoğaltılıp güçlendirilerek, çok sayıda kişiyi etkileyecek biçime getirilmesine kitle haberleşmesi (mass communication) adı verilir ve kullanılan araçlara da kitle haberleşme araçları (mass-media) denilir.

    kitle iletisim kitle iletisim araclari nedir kitle iletisim nedir kitle iletisim nedir vikipedi kitle iletisimi kitle iletisimi nedir