Cumhuriyet gazetesinin darbe sevgisi



Bugün Cumhuriyet gazetesinin 10. sayfasında Yüzbaşı Fevzi Bingöl'ün ölümünün 3. yılı anısına bir ilan yayımlandı.

İlanı verenler Yüzbaşı Fevzi Bingöl'ün yeğenleri (Metin, Çetin, Yıldırım Tükenmez, Leyla Arseven)

İlanda aynen şu ifadeler yer alıyor: "21 Mayıs'ın önderlerinden Yüzbaşı Fevzi Bingöl'ü 3. ölüm yıldönümünde sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz"

İlk başta sıradan bir ilan gibi gözüküyor ama tarihe ve sözkonusu merhumun ismine biraz daha dikkatli bakıldığında bu ilanın hiç de sıradan olmadığı anlaşılıyor.

Peki bu nedir bu tarihin anlamı ve Yüzbaşı Fevzi Bingöl kim? Ne demek 21 Mayıs'ın önderi?

Yüzbaşı Fevzi Bingöl, Türkiye'de darbe sezonun açılmasına neden olan 27 Mayıs darbesinin planlayıcıları arasında bulunan ama o tarihte Kore'de olduğu için darbeye katılamayan ve dolayısıyla Milli Birlik Komitesinde kendisine koltuk kapamadığı için 27 Mayıs'tan sonra iki defa başarısız darbe girişiminde bulunan Albay Talat Aydemir'in ekibindeki bir yüzbaşıdır.

21 Mayıs tarihi de 22 Şubat 1962 tarihinde başarılı olamayan Albay Talat Aydemir'in ikinci başarısız darbe girişimidir.

İşte Cumhuriyet'in bugünkü sayısında "21 Mayıs'ın önderi" denilen Yüzbaşı Fevzi Bingöl, Albay Talat Aydemir'in 21 Mayıs 1963 tarihindeki başarısız darbe girişimine bilfiil katılmış bir subaydır.

Bu ikinci darbe girişiminden sonra Talat Aydemir idam edilmişti. Yüzbaşı Fevzi Bingöl'ün de önce idamı istenmiş ancak daha sonrası cezası müebbete çevrilmişti. Yüzbaşı Bingöl 7 yıl yattıktan sonra affedilerek serbest bırakılmıştı.

İşte Cumhuriyet Gazetesi'nde bugün "21 Mayıs'ın önderi" şeklinde ilanı yayınlanan merhum Yüzbaşı Fevzi Bingöl'ün kısa hikayesi.

Cumhuriyet gazetesinin cuntacılık sevgisini okurlarımızın takdirine bırakıyoruz.

stratejik boyut

Bursa'da 30 bin tavuk yağıştan telef oldu



Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün sabah saatlerinden bu yana aralıklarla etkili olan sağanak nedeniyle ilçede büyük çapta hasar oluştuğunu söyledi.

Yağışın getirdiği sel ve su baskınları yüzünden ilçeye bağlı Selimiye köyünde bulunan bir çiftlikteki yaklaşık 30 bin tavuğun telef olduğunu ifade eden Aktaş, ayrıca ilçe genelinde fasulye, domates, biber, marul gibi sebze ekili tarlaların sular altında kaldığını kaydetti.

Aktaş, ilçeye bağlı köy yollarında ulaşımın güçlükle sağlandığını belirterek, ''Köprüler yıkıldı, yollar zarar gördü. Onarım çalışmaları sürüyor. Tarımsal zararımız henüz kesinleşmedi, hasar tespit çalışmaları sürüyor'' dedi.

Yolcu otobüsü devrildi: 38 yaralı



Çorum'da yolcu otobüsünün şarampole devrilmesi sonucu 38 kişi yaralandı.

Alınan bilgiye göre, Ankara'dan Tokat'a giden ve sürücüsü belirlenemeyen 60 NK 935 plakalı yolcu otobüsü Mecitözü ilçesi girişinde şarampole devrildi.

Kazada, otobüste bulunan 38 yolcu çeşitli yerlerinden yaralandı. Olay yerine gelen ambulanslarla Mecitözü ve Çorum'daki hastanelere kaldırılan yaralıların sağlık durumunun iyi olduğu, büyük çoğunluğunun ayakta tedavi edildiği bildirildi.

Kazayla ilgili soruşturma sürdürülüyor.

38 KİŞİDEN 35'NİN KİMLİKLERİ BELİRLENDİ

Çorum'da yolcu otobüsünün şarampole devrilmesi sonucu yaralanan 38 kişiden 35'inin kimlikleri belirlendi.

Ankara'dan Tokat'a giden Mustafa İlter yönetimindeki 60 NK 935 plakalı yolcu otobüsün, Mecitözü ilçesi girişinde şarampole devrilmesi sonucunda yaralanan 38 kişiden 35'nin kimlikleri şöyle:

Mustafa İlter, Fatma Köken (10), Funda Köken (11), Müslüme Köken (32), Ali İhsan Köken (35), Mustafa Üstündağ (46), Suzan Uluçoğlu (54), Talip Kütakçü (44), Meryem Çoban (47), Sebahattin Çoban (51), Serpil Özyurt (8), Simge Özyurt (8), Harun Etniktepe (20), Nermin Keskin (64), Cevdet Aslan (62), Abdurrahman Özdemir (31), Asiye Özdemir (32), Ömer Topnal (57), Dursun Toktaş, Dursun Putoğlu, Tuğba Yavuz, Yüksel Ekiz, Bilgin Şeşen, Ayşe Palalı, Merve Çoban, Atilla Laf, Hasan Yıldız, Mehmet Acar, Keramettin Şahin, Hüseyin Dağtekin, Kaya Alemdar, Erdal Gurbet (22), Raziye Şevasız, Zeliha Toktaş (64) ve Hasan Yılmaz.

Bu arada, kazada yaralananlardan 34'nün taburcu edildiği, 4'nün tedavilerinin de Çorum Devlet Hastanesinde sürdüğü bildirildi

Hastalıklardan korunmanın altın kuralı



Hem kış hem de yaz aylarında düzenli bir beslenme programı için; et, süt, sebze, meyve ve tahıllardan oluşan besin gruplarının dengeli bir biçimde alınması gerekiyor. Özellikle taze sebze ve meyveler soğuk havalarda da sağlıklı kalmak isteyenlerin imdanına yetişiyor.

Memorial Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Şefika Aydın Selçuk, gripten korunmak için beslenmenin nasıl olması gerektiğini şöyle anlatıyor:

ENFEKSİYONA KARŞI BOL BALIK, SÜT VE YUMURTA

Yumurta, süt, balık, ıspanak, portakal, havuç, yeşilbiber, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze ve meyvelerde bulunan A vitamini güçlü bir antioksidandır. Bu besinlerin belirli ölçülerde tüketilmesi hastalıklardan korunmada önemli rol oynar.

C VİTAMİNİ KURTARICIDIR

C vitamini vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlar, savunma sistemini güçlendirir. Yeşilbiber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kuşburnu gibi besinler bol miktarda C vitamini içerir. C vitamini kaybını önlemek için salatalar da meyve suları gibi tüketilmeden hemen önce hazırlanmalıdır.

E VİTAMİNİNİ FINDIK, CEVİZ VE BADEMDEN ALABİLİRSİNİZ

E vitaminin vücut çalışmasındaki en önemli görevi antioksidan özelliğidir. En zengin kaynakları; fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, tahin gibi besinlerdir. Balık, balık yağı, fındık ve cevizde bulunan omega-3 yağ asitleri güçlü bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Ayrıca zeytinyağı, fındık yağı gibi sıvı yağlarda bulunan omega-9 yağ asitleri de bağışıklık sistemini olumlu etkiler.

ÇİNKO EKSİKLİĞİ HASTALIK NEDENİ
Vücuda yapılacak çinko desteği fiziksel, nörolojik ve psikolojik gelişmeyi iyileştirir, yaşamı tehdit eden enfeksiyonların sıklığını da azaltır. En iyi kaynakları; kırmızı et ve kabuklu deniz ürünleri ile karaciğer gibi hayvansal kaynaklı besinlerdir. Diğer kaynakları; fındık, ceviz, fıstık gibi kuruyemişler, süt, peynir ve kuru baklagiller olarak sayılabilir.

BIRAKIN YOĞURT VE KEFİR SİZİ KORUSUN

Yoğurt ve kefir, florayı güçlendirerek gastrointestinal sistem enfeksiyonlarına karşı direnç oluştururlar, antimikrobiyal aktiviteyi üst düzeyde tutarlar, immün fonksiyonlara (bağışıklığa) destek verirler, antitümör özellik gösterirler. Prebiyotikler ise probiyotiklerin büyüme ve gelişmesini sağlayan, aktivitelerini artıran sindirilmeyen karbonhidrat bileşikleridir. Prebiyotikler, başta anne sütü ve lifli gıdalarda (enginar, kereviz, pırasa, kuşkonmaz ve muz gibi) bulunurlar. Yoğurt prebiyotiktir, yani probiyotiklerin üremesini artırır. Kefir probiyotiktir, yani kendisi yararlı mikroorganizmadır. Kefir tümör oluşumunu engellemekte ya da var olanın ilerlemesini azaltmaktadır. Kefir içindeki mikroorganizmalar bol miktarda vitamin (K vit, B1 vitamini, pantotenik asit, niasin, folik asit B12 ve biyotin) sentezi yaparlar. Kefir mikroorganizmalarının ürettiği biyotin ve diğer B kompleks vitaminlerin emilimini de arttırır.

DOĞAL ŞİFA KAYNAĞI BAL

Bal enerji vermesinin dışında, karasal iklime sahip ve gün içi ısı farkının fazla olduğu bölgelerde soğuğa ve soğuk algınlığına karşı, ağız, boğaz ve bronşlardaki rahatsızlıklarda ve enfeksiyonlarda doğal bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Bu özellikler balın antimikrobiyel etkisinin yanı sıra; baldaki fruktozun doku ve kasları yumuşatıcı ve gevşetici özelliğinden kaynaklanmaktadır. Balın yaraların ve enfeksiyonların iyileşmesini sağlamak için kullanımı önerilmiştir.

FAYDASI KOKUSUNDAN AĞIR BASIYOR

Sarımsağın yapısında bol miktarda su, fruktoz içeren karbonhidratlar, kükürt bileşikleri, protein, lif ve serbest amino asitler bulunur. Sarımsak ayrıca yüksek miktarda saponin, fosfor, potasyum, kükürt, çinko, orta miktarda selenyum, A ve C vitaminleri ile az miktarda da kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, manganez ve B kompleks vitaminlerini içerir. Sarımsağın bağışıklık sisteminin baskılanmasını önleyerek kansere karşı etkili bir silah olabileceği belirtilmektedir.

BİR TUTAM MAYDANOZ

Maydanoz bir provitamin A (Beta karoten) kaynağıdır. Bu özelliği ile görme gücü, kılcal damar sisteminin, adrenal bezin ve tiroid bezinin fonksiyonları üzerinde etkilidir. Yapraklarında uçucu yağlar, flavonoidler, protein, klorofil ve glikozit, köklerinde ise uçucu yağ, şeker, müsilaj ve glikozit vardır. Yapraklar vitamin ( A,C,K ), demir, potasyum, kükürt, kalsiyum, magnezyum yönünden zengindir.

HER NAR TANESİ BİR İLAÇ

Nargiller familyasının örnek bitkisidir. Nar meyvesi ismini Latincede ‘çok tohumlu’ anlamına gelen ‘pomegranate’den almıştır. Antihsiyaninler ve güçlü antioksidant flavonoidler nar suyunun rengini sağlarlar. Nar antioksidan ve anti-tümör etkisinden dolayı ilaç olarak da tanımlanabilir.

ARA ÖĞÜNLERDE KAYISI TÜKETİN

Kayısı, insan vücudunun günlük enerji ve protein gereksiniminin karşılanmasında çok az katkıda bulunmakla birlikte mineral maddelerden potasyum ve vitaminlerden B-karotence çok zengindir. A vitaminin öncül maddesi olan B-karoten vücudu ve organları saran epitel doku, göz sağlığı, kemik, diş gelişmesi ve endokrin bezlerinin çalışması için gereklidir. Bu görevlerinden başka A vitamini üreme ve büyümede, enfeksiyonlara karşı vücut direncinin artmasında önemli rol oynar. Diğer taraftan A vitamini normal vücut hücrelerinin kanserli hücreye dönüşmesinin başlıca sorumlusu olan aktif karsinojenlerden tekli oksijenin oluşmasını önlemekte veya oluştuktan sonra etkisiz hale getirmektedir. Ayrıca A vitamini organizmanın ve sağlıklı hücrelerin direncini artırarak kansere karşı koruyucu görev yapmaktadır.

EN ZENGİN MEYVE KİVİ

Kivi dünyada yoğun olarak tüketilen 26 meyve içerisinde besin maddesi yönünden en zengin meyvedir. Kivi meyvesinin 100 gramında ortalama 100-400 mg C vitamini bulunur. Ayrıca magnezyum içeriği bakımından da en zengin, yüksek potasyum miktarı ve düşük sodyum ile yine meyveler içerisinde ön sıralarda yer almaktadır. E vitamini, bakır, fosfor, B2 vitamini ve A vitamini bakımından da iyi bir içeriğe sahiptir. Kivi, karotenoidler (beta karoten, lutein ve ksantofil), fenolik bileşikler (flavanoidler ve antosiyaninler) ve antioksidant içerikleri yönünden de oldukça önemli meyvelerdendir.

BİTKİ ÇAYLARI SOĞUK HAVALARDA DOĞRU TERCİH

Özellikle kuşburnu, ıhlamur, ahududu, böğürtlen tercih edilecek antioksidanca zengin olanlarıdır. Soğuk havalarda limonla zenginleştirerek kendinize doğal bitki çayları hazırlayabilirsiniz.