Ege Bölgesi'nde yetişen tarım ürünleri nelerdir?

Tarım Ürünleri

Asıl Ege Bölümü’nün Başlıca Tarım Ürünleri

Tütün : Türkiye tütün üretiminin % 50’sini bu bölge karşılar. Tüm kıyı ovalarında ekimi yapılan ve yurt dışına ihraç edilen tütün en çok Bakırçay Ovası’nda yetiştirilir.

Zeytin : Akdeniz ikliminin tanıtıcı kültür bitkisi olan zeytin en çok Ege Bölgesi’nde yetiştirilir. Türkiye üretiminin % 48’ini Ege Bölgesi sağlar. Edremit – Ayvalık Yöresi başta olmak üzere tüm kıyı kesiminde ve yer yer 100 km içerilere kadar zeytin yetiştirilir.

Üzüm : Türkiye’de üzüm üretiminin % 40’ını sağlayan bölge 1. sırada yer alır. Kurutularak ihraç edilen çekirdeksiz üzümün tamamını Ege Bölgesi üretir. Başta Gediz Ovası olmak üzere Büyük ve Küçük Menderes ovalarında yetiştirilir.

İncir : Kış ılıklığı isteyen ve Akdeniz iklimine uyumlu olan incirin %82’si bu bölgede yetiştirilir. Büyük Menderes, Küçük Menderes ve Gediz ovalarında incir üretimi yoğunlaşır. Kurutularak yurt dışına ihraç edilen incirin en çok yetiştirildiği yer ise Aydın’dır.

Pamuk : Akdeniz iklimine uyumlu olduğundan kıyı ovalarında ekimi yapılır. Büyük Menderes ve Gediz ovalarında üretimi yoğunlaşır. Türkiye üretiminin % 42’sini sağlayan Ege Bölgesi üretimde ilk sırayı alır.

Turunçgiller : Akdeniz iklimine uyumlu olan ve kış ılıklığı isteyen turunçgil üretimi, İzmir’in güneyindeki kıyı ovalarında yapılrı. Türkiye üretiminin %10’unu sağlayan bölge, Akdeniz Bölgesi’nden sonra 2. sırayı alır.

Pirinç : Çöküntü ovalarında ekimi yoğunlaşır.

Sebze : Bölgenin sebze üretiminde önemli bir yeri vardır. Domates, biber, patlıcan, patates, salata, kereviz, pırasa, başlıcalarıdır. 

Meyve : Bölge kendine özgü meyve üretimi ile diğer bölgelerden ayrılır. İncir, turunçgil ve üzümün yanı sıra elma ve kiraz üretimi de önem taşır. 

İç Batı Anadolu Bölümü’nün Başlıca Tarım Ürünleri

Haşhaş : Tohumundan yağ ve kozasından morfin yapımında kullanılan afyon sakızının elde edildiği bir bitkidir. Bu nedenle ekimi devlet kontrolünde yapılır. Türkiye üretiminin %90’ını Ege Bölgesi karşılar. Afyonkarahisar çevresinde ekimi yoğunlaşır. 

Tahıllar : Bölgede üretilen tahıl ülke üretiminin % 10’a yakın bölümünü karşılar. Tahıllardan buğday ve arpa, Afyon, Kütahya, Denizli ve Uşak’ta üretilir.

Şekerpancarı : Önemli bir endüstri bitkisi olan şekerpancarı Afyon, Kütahya ve Denizli’de üretilir.

Ayçiçeği : Denizel etkilerin sokulmadığı İç Batı Anadolu’da sulanabilen alanlarda yetişir.

Baklagiller : Uşak, bölgede nohut üretiminin en fazla yapıldığı yerdir.




ege bolgesi tarim urunleri, ege bolgesinde neler yetisir, ege bolgesinde yetisen urunler, ege bolgesindeki tarim urunleri, ege bolgesinin tarim urunleri,

Atomla ilgili ilk bilimsel çalışma ne zaman yapılmıştır?

Tarihi Boyunca Bilimsel Çalışmalar bulunmaktadır

ilk kez 19. yüzyılda John Dalton modern atom kavramını ortaya attı.

J.J. Thomson 1897 yılında elektronu keşfetti. 1900'lü yılların başlarında Ernest Rutherford günümüz atom modelinin temelini teşkil eden yapıyı ortaya koydu



atomla ilgili calisma, atomla ilgili ilk, atomla ilgili ilk bilimsel, atomla ilgili ilk bilimsel calisma, atomlarla ilgili bilgiler,


Mevlevi tarikatının vekili kimdir?

Bektaşilik gibi Türk kökenli bir tarikat olan Mevlevilik, Mevlana Celaleddin Rumi tarafından kurulmuştur.Mevlana'nın oğlu Sultan Veled Çelebi tarikata daha düzen vermiş, töre ve ayinleri belirli kurallarla çerçevelemiştir. Bu tarikata girenlere "Mevlevi",toplantı ve ayinlerin yapıldığı yerlere de "Mevlevihane" denilirdi. Tarikatin başı "çelebi" diye isimlendirilir, bunlar Mevlana'nın torunları arasından seçilirdi. Mevlevi tarikatına baş seçilen Çelebi,Konya'da Mevlana'nın türbesi olan dergahta otururdu. 

Tarih kaynakları,çelebi seçilen kimselerin özel bir mevkii, sadece tarikata bağlı kişiler arasında değil, bütün toplumda büyük bir nüfus ve etkisi olduğunu belirtmektedir. Osmanlı İmparatorluğunun bütün belli başlı şehirlerinde birer mevlevihane bulunurdu. Bunun dışında, İstanbul'da büyük ve yaygın ölçüde örgütlenmiş dergahlar vardı. Her Mevlevihane'nin başına "şeyh" unvanı verilir,bu şeyhler "dede"ler, yani Mevlevi uluları-kocaları arasından seçilirdi. 1001 günlük çileyi tamamlayan derviş "dede" olmuş sayılırdı. 

Renkli ve kendine has kıyafeti, töreleri bulunan bir tarikat olan mevlevilik, Osmanlı toplumunda gerçekten etkili dinsel nitelikte bir örgüttü. Mevleviler, tennure adı verilen uzun,beyaz entarilerinin üzerine önü açık bir cüppe,başlarına da kesik koni biçimli bir külah giyerlerdi.Bu külah "sikke" diye isimlendirilirdi. Tarikatın temel ilkelerine gelince, mevleviliğin esası "edep" ti. Mevlevilerin uysal, kibar, "çelebi" diye belirlenen nitelikte olmaları bu temel ilkenin sonucudur Mevleviler arasında gerçekten ünlü şairler ve müzisyenler yetişmiştir. Yedi yaşından küçük kimseler mevleviliğe alınmazdı. Tarikata alınacak kimselerde vücut ve fikir sağlığı aranır,soy ve sop ilişkileri titizlikle incelenirdi. 

Türk müziğinin önemli bölümlerinden biri olan tasavvuf müziği, mevlevi müziğinin gerçekten değerli örnekleriyle doludur. Mevlevi ayinlerinde "sema" denilen ve dönerek yapılan raks büyük yer tutar. Bu raks topluca veya tek olarak yapılır. Mevlevi müziğinin icrasında en büyük ölçüde yer tutan saz "ney" dir. Ney çalanlar da "neyzen" olarak tanımlanır. 

Mevlevi ayinleri halka açıktı. Bu ilginç ayinlerden İstanbul'da yapılanlara, padişah da seyirci sıfatıyla katılırdı. Ayinlerde "mutrıp" denilen saz heyeti çalar, "ayinhan" diye isimlendirilen okuyucular da "ayin-i şerif okurlardı.Mevlevi müziğinin yüksek düzeyde olması,gerçek değer taşıması nedeniyle, mevlevihaneler yüzyıllarca konservatuar yerini tutmuştur.Ayinlerde okunan parçalarda güfte mutlaka Mevlana'nın şiirlerinden seçilmiş olurdu. Ancak,Sultan Veled Çelebi'nin ve başka Mevlevi ozanlarının da bestelenmiş güfteleri çoktur. 

mehmet fikri metli, mevlana tarikati, mevlananin tarikati, mevlevi tarikati istanbul, mevlevilik tarikati,

Eczacılık okumak için SBS'den kaç puan almam gerekiyor?

Üniversite Adı Programın Adı Puan Türü Kont. En Küçük Puan En Büyük Puan
ANADOLU ÜNİVERSİTESİ (ESKİŞEHİR) Eczacılık Fakültesi MF-3 129 497,979 515,660
ANKARA ÜNİVERSİTESİ Eczacılık Fakültesi MF-3 159 501,303 512,003
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ (ERZURUM) Eczacılık Fakültesi MF-3 67 496,548 521,406
BEZM-İ ÂLEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) Eczacılık Fakültesi MF-3 18 461,557 487,858
BEZM-İ ÂLEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) Eczacılık Fakültesi (Tam Burslu) MF-3 6 497,226 502,885
BEZM-İ ÂLEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) Eczacılık Fakültesi (%50 Burslu) MF-3 6 489,747 496,087
EGE ÜNİVERSİTESİ (İZMİR) Eczacılık Fakültesi MF-3 118 500,129 521,855
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ (KAYSERİ) Eczacılık Fakültesi MF-3 52 498,448 520,190
GAZİ ÜNİVERSİTESİ (ANKARA) Eczacılık Fakültesi MF-3 118 499,726 507,615
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ (ANKARA) Eczacılık Fakültesi MF-3 103 507,647 531,038
İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ (MALATYA) Eczacılık Fakültesi MF-3 52 497,243 530,585
İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ Eczacılık Fakültesi MF-3 44 458,179 492,399
İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ Eczacılık Fakültesi (Tam Burslu) MF-3 6 497,901 510,712
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ Eczacılık Fakültesi MF-3 175 500,356 543,042
MARMARA ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) Eczacılık Fakültesi MF-3 123 502,619 529,387
MERSİN ÜNİVERSİTESİ Eczacılık Fakültesi MF-3 52 497,503 511,418
YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ (KKTC-LEFKOŞA) Eczacılık Fakültesi MF-3 100 385,700 451,883
YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) Eczacılık Fakültesi MF-3 58 445,041 489,369
YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) Eczacılık Fakültesi (Tam Burslu) MF-3 7 512,636 534,084
YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) Eczacılık Fakültesi (%50 Burslu) MF-3 5 492,745 495,865
Üniversite Adı Programın Adı Puan Türü Kont. En Küçük Puan En Büyük Puan
YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) Eczacılık Fakültesi MF-3 29 451,930 476,662
YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) Eczacılık Fakültesi (Tam Burslu) MF-3 5 497,426 499,992
YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) Eczacılık Fakültesi (%50 Burslu) MF-3 8 491,350 495,155
YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) Eczacılık Fakültesi (%25 Burslu) MF-3 8 478,863 489,543



eczacilik icin kac puan gerekir, eczacilik icin liseler, eczacilik kac puan, eczacilik liseleri, eczacilik okumak, .