Pertez hastalığı ve tedavisi hakkında bilgi verir misiniz?

Genellikle 3-12 yaşları arasındaki çocuklarda görülen pertez hastalığının farkedilememesi, sakatlığa kadar gidiyor. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortapedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İbrahim Tuncay, erkek çocuklarda iskelet gelişiminin tamamlanıncaya kadar geçen süreçte, iki kalçada ya da diz altında görülebilen hastalığın asıl nedeninin henüz belirlenemediğini söyledi. 

İskeletin oluşumunda kalça kemiklerinde meydana gelen yıkım, daha sonra da yapım süreci arasında, eklemlerdeki oynak bölümün yuvarlaklık özelliğini kaybettiğini anlatan Tuncay, şöyle dedi: 

''Pertez hastalığının tedavisi 3 aşamada gerçekleştirilir. İlk etapta hastanın durumuna göre egzersiz yaptırılarak takip edilir. Özellikle kalçanın yumuşak olduğu dönemde yükten kurtarıcı cihazlar kullanılır. Kalça yüklemi yuvarlaklığının sağlanması amacıyla protez içi ameliyatlar yapılabilir. Bu ameliyatlar uyluk veya leğen kemiğinden ya da hastanın durumuna göre her ikisinden de gerçekleştirilebilir. Burada amaç, kalça yükleminin hareketli yuvarlaklığını koruyarak, ileride oluşabilecek erken kireçlenme sürecini engellemektir. 

Hastalık tedavi edilmezse kalça eklemindeki oynak yuvarlaklığını kaybederek eklem dejenerasyonu, erken kireçlenme, topallama ve hareket kısıtlılığına neden olduğu için daha ciddi ameliyatlar yapmaya gerek duyulacak bir patoloji meydana gelir.''

doc dr ibrahim tuncay, perhetz hastaligi, perthez hastaligi, pertiz hastaligi, prof dr ibrahim tuncay


Paylaş

0 Yorum var "Pertez hastalığı ve tedavisi hakkında bilgi verir misiniz?"

Yorum Gönder