11. Sınıf Coğrafya Kitabı Sayfa 250 Cevabı (Lider Yayıncılık)
3. Gelişmiş ülkeler ile gelişmemiş ülkelerin doğal kaynakları kullanma biçimleri arasında önemli farklılıklar vardır.
4. Jeotermal enerji, yer kabuğunun derinliklerinden gelen sıcak su veya su buharından elde edilmektedir.
5. Termik santrallerde kullanılan enerji kaynaklarının başlıcaları; taş kömürü, linyit, doğal gaz ve petrol ürünleri.
6. Madenlerin işletilmesinin çevreye verdiği başlıca zararlar; doğal arazi yapısının değişmesi, bitki örtüsünün tahribi, madencilikte kullanılan suyun arıtılmadan çevreye bırakılması sonucu ortaya çıkan toprak ve su kirliliği, madencilik faaliyetleri sonucu havaya karbon dioksit ve kükürt dioksit, kurşun oksit gibi gazların bırakılarak havanın kirletilmesi.
7. Hidroelektrik santrallerin çevreye bir etkisi; toprak ve bitkilerin sular altında kalması ve bir ekosistemin yok olmasıdır.
8. Petrol, içten patlamalı ve içten yanmalı motorların icadından sonra etkin olarak kullanılmaya başlanmış enerji kaynaklarındandır.
9. Asit yağmurları; havadaki nemin, havaya karışan bazı gazlarla birleşerek yere düşmesiyle gerçekleşir.
10. Buzdolapları, klimalar, yalıtım maddeleri, spreyler, dezenfektan maddeler ve böcek öldürücü ilaç yapımı alanlarda kullanılan gazlar, ozon tabakasının seyrelmesine neden olmaktadır.
11. Katı atıkların başlıcaları; evsel, tıbbi, endüstriyel ve tarımsal katı atıklar ile tehlikeli katı atıklar, inşaatlara ait taş, beton, moloz ile evlere ait plastik, metal, kâğıt ve cam sıvı atıkların başlıcaları; kanalizasyon suları, yıkama, buharlaştırma ve soğutma amacıyla kullanılan sular. gaz atıkların başlıcaları; taşıtlardan çıkan ekzos gazları, fosil yakıtların yanmasıyla oluşan gazlar ve çöplerden açığa çıkan gazlardır.
12. İçten patlamalı motorların bulunması, petrolün önemini artırmıştır.
13. Uranyum ve toryum gibi elementlerin enerji kaynağı olarak kullanılması, çevre açısından radyoaktif kirlenme tehlikesini ortaya koymuştur.
14. Termik santrallerin çevreye verdiği zararların başlıcaları; hava kirliliği, atmosferin yapısının değişmesi, su kaynaklarının sıcaklığının ve kimyasal yapısının değişmesi, toprak yapısının değişmesi, bitkilerin zarar görmesi ve asit yağmurlarına neden olmasıdır.
15. Yenilenebilir enerji kaynaklarının başlıcaları; hidroelektrik enerjisi, biyo kütle enerjisi (biomas, biodizel), dalga enerjisi, rüzgâr enerjisi, güneş enerjisi, hidrojen enerjisi, jeotermal enerji.
C. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların karşısına “D”, yanlış olanların karşısına “Y” yazınız.
1. Kömür, ilk insanlar döneminden günümüze kadar kullanılan enerji kaynağıdır. (Y)
2. Turizm, önemi son yüzyılda artan doğal kaynaklardandır. (D)
3. Günümüzde en çok kullanılan enerji kaynağı petroldür. (D)
4. Su, rüzgâr ve güneş tükenmeyen enerji kaynaklarındandır. (D)
5. Biyodizel, cansız maddelerden elde edilen enerji kaynağıdır. (Y)
6. Londra tipi hava kirliliğinde en önemli kirletici ekzoz gazlarıdır. (Y)
0 Yorum var "11. Sınıf Coğrafya Kitabı Sayfa 250 Cevabı (Lider Yayıncılık)"
Yorum Gönder