başarı yolunda yetmiş kural

KİTABIN ÖZETİ :
İNSANLARI TANIYABİLMEK
İnsanı bütünüyle tanımak pek kolay bir iş değildir. İnsanı tanımak, öncelikle onun iç ve dış faktörlerin tesiri altında kalan bir varlık olduğunu kabul etmekle başlamaktadır. İkinci olarak, onun sahip olduğu değerlerin tutarlı olup olmadığı anlaşılmalıdır.
ÖZE ÖNEM VERMEK
İnsan görünen dış güzelliğinin yanında, oldukça derin ve manalı bir iç dünyaya sahiptir. Fakat gelişmiş bir iç dünyaya sahip olan insanın arzu ve niyeti, her zaman iyiye doğru bir yöneliş içinde olmaz. Böyle bir durumda insanın iç dünyası ile davranışı arasında bir çelişki olur. Bu durumu iyi anlamak gerekir.
ŞAHSİYETİ GELİŞTİRMEK
Şahsiyet, kişinin belli bilgi ve tecrübelerinden sonra kazandığı bir melekedir. Şahsiyetin gelişmesinde eğitim, büyük bir yer tutar. İkinci bir husus ise, şahsiyetin iyi örneklerin bulunduğu sosyal çevrelerde gelişmesinin gerekliliğidir.
TEMBELLİK KÖTÜLÜĞE YOL AÇAR
Tembellik, bir isteksizliğin ve hareketsizliğin belirtisidir. Tembellik , ölçüsüzlük ve itaatsizliktir. Ruhi bir durumun sonucu ya da açıkgözce bir düşüncenin göstergesidir.
TAKLİTTEN SAKINMAK
Taklit, birinin diğerinin tutum ve davranışlarını aynen tekrar etmesi, onun gibi düşünmeye çalışmasıdır. Bu insanda gelişme ve ilerlemeyi öldüren bir davranıştır.
OLAYLARA DEĞİŞİK AÇIDAN BAKMAK
Olaylara farklı açılardan yaklaşmak veya başka bir ifadeyle başkaları gibi görmeye çalışmak, sıkıntılarımızı azaltıp insanlarla bir arada yaşamamızı sağlar.
İÇE KAPANIK OLMAMAK
İçe kapanıklık irsi olabilir ya da yetiştirilme şartları veya aileden uzakta kalmaktan kaynaklanabilir. Böyle kişiler silik, pasif ve yeteneksiz görünümündedirler.
DEĞER ÖLÇÜSÜNE SAHİP OLMAK
Değer ölçüsü, insanın inanmış olduğu, tutum ve davranışlarına esas kabul ettiği manevi kurallardır. Bizler değer yargılarımızla hayata bakış açımızı belirleriz.
FAYDASIZ İŞLERDEN YÜZ ÇEVİRMEK
İnsan, hayatını sürdürürken sürekli kendini kontrol etmeli, her iş ve faaliyetinin muhasebesini yapmalıdır. Bu durum onun hata yapmamasını sağlar.
GAYE VE HEDEFİN LÜZUMU
İnanç ve düşünce sahibi olan insan, doğru kabul ettiği prensipleri gerçekleştirmek ; yanlışlardan kaçmak durumundadır. Gaye insanı ve toplumları disiplinli bir hale getirir ve gayrete sevk eder.
OLAYLARIN DEĞERLENDİRMESİNİ YAPMAK
Olayların muhasebesinin yapılması, onların fayda veya mahzurlarının düşünülmesiyle olur. Onlardan çıkarılacak dersler ile, aynı durumlarda nasıl bir tavır almakla kazançlı çıkılacağı ayarlanır.
İNSANLARI İDARE ETMEK
İnsanın idaresi belli bir hedefin varlığını gerekli kılar. Bu hedef eğitme, çalıştırma, harbe hazırlama, suçlu yakalama ve benzerleridir. İdarecilerin rolü, kişilerin bu hedefe en kolay şekilde ulaşmasını sağlamaktır.
HATAMIZIN FARKINA VARMAK
Başarılı olmanın yolu hatalarımızın farkına varıp, bunlardan ders çıkarıp bir daha aynı hataları tekrarlamamaktan geçer. Bir düşünür şöyle demiş : “ İnsan hata yapabilir, ama aynı hatayı tekrarlayan insan aptaldır. “
SABRIN KAZANDIRDIĞI GÜÇ
Sabır, olaylar karşısında bizim daha sağlıklı ve uzun vadeli düşünmemizi ve akılcı hareket etmemizi sağlayan bir güçtür.
BİR İŞİN SONUCUNU HESAP ETMEK
Bir işe başlamadan önce her şeyi önceden iyi etüt etmek ve işin sonucunda çıkabilecek problemleri hesap etmek gerekir . Bu bizi sonuca daha erken götürür.
Hayatta başarılı olabilmek yukarıda belirtilen temel kuralların gerçekleştirilebilme olasılığı ile doğru orantılıdır. Bunların yanında aşağıda belirtilen hususlar da başarıya giden yolda büyük rol oynar. Bunlar:
SIRRIMIZI HERKESE AÇMAMAK
İŞLERİ EHİL OLANLARA BIRAKMAK
YEMEDE ÖLÇÜYÜ KAYBETMEMEK
KALABALIKLAR HAKİKATİN ÖLÇÜSÜ DEĞİLDİR
KİTAP OKUMAK
HEDEF SAHİBİ OLMAK
KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN KURTULMAK
İHTİRAS TEHLİKELERİ DAVET EDER
RUHUMUZU TATMİN ETMEK
DUAYA SIĞINMAK İHTİYACI
YERSİZ KINAMADAN KORKMAMAK
İNANÇ EN BÜYÜK KUVVETTİR
CİNSİ ARZULARIN KÖLESİ OLMAMAK
İNSANLARLA MÜNAKAŞA ETMEMEK
BAŞKALARINA GÜVENMEK
İNSANLARA HİTAB EDEBİLMEK
SÖZÜNDE DURMANIN ÖNEMİ
GÜVENİ SARSMAMAK
HERKESİN İŞİNE KARIŞMAMAK
BAŞKALARINA KIYMET VERMEK
İNSANLARA KARŞI HOŞGÖRÜLÜ OLMAK
KISKANÇLIKTAN UZAKLAŞMAK
İNSANLAR HAKKINDA ÇABUK KARAR VERMEMEK
BAŞKALARINDAN İSTİFADE ETMEK
HAKLI TENKİDE KULAK VERMEK
İLİŞKİLERDE NEZAKETİN ETKİSİ
BAŞKALARIYLA İYİ GEÇİNMEK
İYİLİKLERİ YAYMAYA ÇALIŞMAK
ALÇAKGÖNÜLLÜ OLMAK
YANLIŞLARI DÜZELTMEK İÇİN YARDIMLAŞMAK
AŞIRI ÜZÜNTÜYÜ TERKEDEBİLMEK
BAŞLADIĞIMIZ İŞİ YARIM BIRAKMAMAK
DANIŞMADAN İŞ YAPMAMAK
ÜMİDİMİZİ KAYBETMEMEK
KENDİMİZE GÜVENMEK
İRADEMİZE HAKİM OLABİLMEK
HİÇ KİMSEYİ KÜÇÜK GÖRMEYELİM
NE MÜSRİF NE DE CİMRİ OLALIM
HAYALCİ OLMAMAK
HERŞEYİN İYİ TARAFINI GÖRMEK
BAŞKALARINI DA DÜŞÜNMEK
FEDAKARLIK ASİL BİR DAVRANIŞTIR
ADALETİN GERÇEKLEŞMESİ İÇİN ÇALIŞMAK
HİSLERİMİZİN OYUNCAĞI OLMAMAK
HAKKIMIZI ARAMAYI BİLMEK
ÖLÇÜLÜ KONUŞMAK
AFFETMEYİ BİLMEK
HAKİKATİ BULMAK
TARTIŞMADAN KORKMAMAK
GEREKTİĞİNDE GÖRÜŞLERİMİZİ DEĞİŞTİREBİLMEK
KÖTÜLÜKLERE ENGEL OLALIM
GÜZEL AHLAKA ULAŞMAK
OLAYLARI İYİYE YORMAK
DOST KAZANMANIN ÖNEMİ
YARATIKLARI GÖZETMEK
İşte başarıya giden yolda dikkat edilmesi gereken yetmiş altın kural…

Paylaş

0 Yorum var "başarı yolunda yetmiş kural"

Yorum Gönder