Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Japonya'dan yılda ortalama 20 milyon kişinin yurtdışına tatile çıktığını ama Türkiye'ye gelen Japon turist sayısının 200 bini bulmadığını söyledi
Antalya Japon Kültür Şenliği Akdeniz Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu'nda düzenlenen törenle başladı.
Vali Altıparmak, törende yaptığı konuşmada şenliğin Japon kültürünün Türkiye'de daha geniş şekilde tanıtılmasına katkıda bulunacağına işaret etti. Vali Altıparmak, şenlikte çok çeşitli sanatsal ve kültürel etkinliklerin gerçekleştirileceğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti:
''Türkiye ve Japonya arasında tarihe dayalı, uzun geçmişi olan bir ilişkimiz var. Japonya'dan yılda ortalama 20 milyon kişi tatile çıkıyor ama Türkiye'ye gelen Japon turist sayısı 200 bini bulmuyor. Bu üzücü. Umarım bu sayı, bu tür etkinlikler ile artar. Türkiye ile Japonya aile kültürü açısından son derece birbirine benzer. Japonlar aileleri ile gezerler. Türkler de misafirlerini aileleri ile ağırlamaktan mutlu olurlar.''
Japonya'nın Türkiye Büyükelçisi Nobuaki Tanaka da şenliği düzenleyen Japon Türk Kültür Değişim Derneğinin, iki ülke arasındaki kültürel ilişkilerin gelişimine büyük katkı sağladığını anlattı.
Büyükelçi Tanaka, ''Bu şenlikle Japon sanatları Antalya halkının önüne ilk defa çıkmış olacak. Antalya'daki Japon Şenliği kadar, hiçbir yerde çay seromonisi, İkebana, Kaligrafi, Japon Davulu gibi kapsamlı geleneksel Japon sanatlarını tanıtan başka bir etkinlik olmadı'' dedi.
Tanaka, Antalyalıların bu tür etkinliklerle Japonya'ya ilgi duyacaklarına ve Türkiye-Japonya ilişkilerinin daha da gelişeceğine inandığını belirtti.
Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muharrem Certel de, iki ülke ilişkilerinin daha da gelişmesi açısından bu yılın Türkiye'de Japon Yılı olduğuna vurgu yaptı ve Türk-Japon dostluğunun sürekli kılınması dileğinde bulundu.
Japon Türk Kültür Değişimi Derneği Başkanı Kanji İshimoto ise en son 12 yıl önce Antalya'da bir Japon şenliği düzenlediklerini, yeniden şenlik düzenledikleri için mutlu olduklarını, şenlik için Japonya'dan sanatsal grupların geldiğini anlattı.
Antalya Türk Japon Dostluk Grubu Başkanı Prof. Dr. Şahin Yazar da, Türk-Japon dostluğunun Ertuğrul fırkateyninin Japonya'yı ziyareti sonrası daha çok geliştiğini ifade etti.
Konuşmaların ardından kendini koruma ve saldırı sanatı olan Bujutsu gösterisiyle, Japon Davul Konseri verildi.
Şenlik, geleneksel Japon sanat ve kültüründen örneklerin sergileneceği etkinliklerle yarın tamamlanacak.
0 Yorum var "Antalya Valisi'nin Japon hüsranı"
Yorum Gönder