Kömür hangi aşamalardan sonra yeryüzüne çıkarılır?,kömür,Kömür hangi aşamalardan geçer,kömür nasıl yapılır

Kömür, bu amaçla açılmış kömür ocaklarından çıkarılan organik kökenli bir maddedir. Kömür büyük çoğunlukla Carbon atomlarından müteşekkildir ve jeolojik devirlerde var olmuş ve daha sonra yer altında fosilleşmil ağaç kalıntılarının basıncın etkisiyle oluşturduğu bir maddedir. Bu maddenin önce yeri tesbit edilir. Bu tesbit de yeraltına ses dalgaları gönderilerek yapılır ve daha sonra kömür tesbit edilen alanlara tüneller kazılarak raylar döşenir ve kazılarak elde edilen kömürler bu rayların üzerindeki vagonlarla dışarıya taşınır. Maden işletildikçe tüneller ilerletilir ve yenilenir!

ya da

Kömür yer altından nasıl çıkartılır?
Kömür madenciliği 18. yüzyıldan sonra hız kazanmıştır. Kömür açık işletme ve kapalı işletme olarak iki ana yöntemle. Yüzeye yakın kömür oluşumları ekonomik nedenlerle açık işletme yöntemi ile üretilmelerine karşın derin kömür damarları yeraltı yöntemi ile çıkartılır. Açık işletme yöntemi ile üretilen kömür oluşumlarında büyük kapasiteli kazıcılar, yükleyiciler ve kamyonlar kullanılır. Yeraltı işletme yöntemi ile üretilen kömür oluşumlarında kazılan boşluğu göçmeden tutabilecek hidrolik tahkimatlar, kömür kazıcılar ve nakledici konveyörler kullanılır.

Kömürün yeryüzüne çıkarılması için açık ve kapalı işletme yöntemleri.




ELİ-Soma-BALIKESİR � Açık işletme


GELİ-Yatağan/Muğla � Açık işletme

Paylaş

0 Yorum var "Kömür hangi aşamalardan sonra yeryüzüne çıkarılır?,kömür,Kömür hangi aşamalardan geçer,kömür nasıl yapılır"

Yorum Gönder