Buzdolabı icadı,buz dolabının icadı,Buzdolabı Nedir,İlk Mekanik Buzdolabı,İnsan Gücü Olmadan Çalışan İlk Pistonlu Buzdolabı

Buzdolabı Nedir:
Buhar sıkıştırma yöntemiyle çalışan, gıdaların soğuk tutularak uzun zaman muhafaza edilmesini sağlayan soğutma makinesidir.
İlk Mekanik Buzdolabı:
Buzdolabının yapılmasında en büyük adım olan mekanik soğutma, 1790 yılında İngiliz Thomas Harris ile John Long tarafından geliştirilmiş ve o dönemde bilinen ilk patentin de sahibi olmuşturlar. Makanik soğutucu emme basma tulumba benzeriydi ve çalıştırmak için insan gücü gerektiyordu. Cihazın kullanımı o dönem için zor olsada günümüzdeki buzdolapları halen iki mucidin bulduğu yöntem ile çalışmaktadır.
İnsan Gücü Olmadan Çalışan İlk Pistonlu Buzdolabı:
Aynı cihazdan esinlenerek 1834 yılında da Amerikalı Jacop Perkins, eter ile çalışan  pistonlu bir soğutma makinası yaparak patentini aldı. Ancak eter yanıcı ve patlayıcı olduğundan cihaz son derece tehlikeliydi. Modern buzdolablarının üretilmesine ilham olacak cihazı ile tarihteki yerini almıştır.
John Gorrie 1844 yılında ticari amaçla üretilen ilk buzdolabını yaptı. Asıl mesleği tıp doktoru olan John Gorrie 1844  yılında “Klima Sistemleri – Soğutma – Ticari buz imali” konularının babası olarak tarihteki yerini almıştır.Ticari Amaçla Üretilen İlk Buzdolabı:
Dr. Alexander Kirk, 1861 yılında kömür ısısı ile çalışan ilk Absorbsiyonlu soğutma cihazını geliştirmiştir. Mekanik soğutma vasıtasıyla buz imalinin ticari sahaya girmesi ise 1800′ lü yılların sonlarında olmuştur.
Elektrik Enerjisiyle Çalışan İlk Buzdolabı:
Karl Von Linde (1832-1934), Alman mucit Linde’nin 1876 yılında elektrik enerjisiyle çalışan ilk buzdolabını dünyaya tanıttı. Gazın devir daimi için elektrik enerjili kompresör, soğutma sistemi için ise metil eter kullanılıyordu. Bu cihazı için 1877 yılında patent aldı. Cihazın elektrik enerjisiyle çalışması devrim niteliğindeydi. Ancak soğutma sistemi için kullanılan metil eter hâlâ son derece patlayıcıydı ve güvenlik endişesi sebebiyle önceki modeller gibi pek kullanılamadı. Buna rağmen 1890 yılına kadar 747 adet buzdolabı satmayı başarmıştır.


Buzdolabı icadı,buz dolabının icadı,Buzdolabı Nedir,İlk Mekanik Buzdolabı,İnsan Gücü Olmadan Çalışan İlk Pistonlu Buzdolabı

Paylaş

1 Response to "Buzdolabı icadı,buz dolabının icadı,Buzdolabı Nedir,İlk Mekanik Buzdolabı,İnsan Gücü Olmadan Çalışan İlk Pistonlu Buzdolabı"