Tdk’ya göre zeka; ruh bilimi İnsanın düşünme, akıl yürütme, objektif gerçekleri algılama, yargılama ve sonuç çıkarma yeteneklerinin tamamı, anlak, dirayet, zeyreklik, feraset
Akıl; düşünme, anlama ve kavrama gücü, us
Uzun süredir insanların tartıştığı bu konuyu tekrardan düşünüp gün ışığına çıkarmak istedim. Gerçekten karmaşık bir konuymuş gibi gözükse de ikisi arasında bazı ayrıntılar vardır.
Akıl, yalanla gerçeği, doğru ile yanlışı ayırabilme, bir konuda düşünce yürütebilme ve görüş bildirme yeteneğidir. İnsan olgunlaştıkça aklı gelişir.
Zeka, bir olayı önce anlama, ilişkileri kavrama, yargılama ve açıklayarak çözme yeteneğidir. Genel olarak 12 yaşına kadar gelişir, 20 yaşına kadar sürer sonra sabit kalır. Zeka bir insanın her türlü olay karşısında aynı yeteneği gösterebileceği anlamına gelmez. Bir besteci müzik yapıtını aklıyla değil zekasıyla yaratır.
Fakat en basit matematik problemini çözemeyebilir. Sonuç olarak zeka, ruhsal olaylara, algı ve hafıza yeteneğine, tutkulara, eğilimlere göre farlılıklar gösterir. Akıl somut olarak ölçülemez, zeka IQ denilen testle ölçülebilir.
İnsanları hayvanlardan ayıran en önemli unsur akıldır. Akıl insanı hayata karşı yönlendiren iyi ya da doğruyu bulmasına yardımcı olur. Zeka daha kaliteli bir yaşam için sürekli soran, algılayan, yaratıcı süreçlerden oluşmaktadır.
0 Yorum var "Akıl ile Zeka arasındaki fark nedir?"
Yorum Gönder