Zıt renkler hangilerdir? Renklerde komplemanterlik

Zıt renkler kontrast veya komplemanter renkler olarak da adlandırılabilirler. Yani aynı zamanda birbirlerini tamamlayan renklerdir. 

Renklerde komplemanterlik:
Tayf renklerini iki kümeye ayırıp (kırmızı, turuncu, sarı ve yeşil, mavi, mor) gruplardan her birini bir mercekte topladığımızda iki ayrı renk karışımı elde ederiz. Elde edilen bu karışım renkleri bütünleştirdiğimizde yine renksiz (beyaz) ışık oluşur. İşte karıştırıldığı zaman “beyaz”ı veren bu iki ışık türüne sanat dilinde “komplemanter” yani “tamamlayıcı” diyoruz.

Fizikçi Rumfort yayınladığı bir yazıda “karıştırılan renkler ışık olarak beyazı verirlerse armoni vardır” demektedir. Psikolog Ewaeld Herring ise “ gözün ve beynin dengede olması renklerin karışımın orta griliği vermesi ile mümkündür, akis takdirde göz ve beyin huzursuzdur.” Demektedir. İki veya daha fazla renk bir araya geldiklerinde griyi veriyorlarsa bu renkler komplemanterdir vermiyorlarsa bu renkler uyumsuzdur. Aynı karışım renkli ışıklar ile yapıldığında beyaz ışığı veren renkler komplemanterdir eğer vermiyorlarsa uyumsuzdur. 

Eğer prizma yoluyla elde edilen renk yelpazesinden bir rengi ötekinden ayırıp, örneğin, maviyi geri kalan (kırmızı,turuncu,sarı,yeşil,mor) renkleri bir mercekte topladığımızda, elde edilen karışım mavinin komplemanteri olan turuncuyu verecektir. Sarıyı ayırdığımızda geriye kalan renklerin karışmasından moru elde ederiz. Bu yolla her tayf renginin komplemanteri bulunabilir.

Newton çemberine göre birbirleri ile komplemanter olan renkler ;
Sarı-mor,
Kırmızı-yeşil,
Mavi-turuncu’dur.
Günümüzde Newton un metodunu geliştirerek İgiltere’de ilk resmi Renk Terapi Merkezi’ ni Howard ve Dorothy kurmuş, Newton’un renk çemberini geliştirerek sekizli renk çemberi kullanmışlardır ve günümüzde halen bu metotla renkle terapi, teşhis ve tedavi uygulaması yapılmaktadır. Howard ve Dorothy Sun çiftinin resmi renk çemberine göre ise komplemanter renkler aşağıdaki gibidir.
Kırmızı-turkuaz,
Mavi-turuncu,
Yeşil-fuşya,
Sarı-mor. 

Paylaş

0 Yorum var "Zıt renkler hangilerdir? Renklerde komplemanterlik"

Yorum Gönder