Başlıca nafile namazları hangileridir? Kısaca bilgi

 Başlıca nafile namazları hangileridir? Kısaca bilgi veriniz.


Teravih Namazı
 Teravih namazı ramazan ayına mahsus bir namazdır. Yatsı namazının vaktinde, vitirden önce ve yirmi rekât olarak kılınır.

Tahiyyyetü’l-mescid
“Tahiyyetü’l-mescid”, mescidin Rabb’ine selam vermek, ona tazimde bulunmak demektir.
Ziyaret, eğitim, öğretim gibi bir maksatla bir mescide giren Müslüman’ın, mescidde Rabb’ine tazimde bulunmak üzere iki rekât nafile namaz kılması müstehaptır.

Evvabin Namazı
Evvab, işlediği bir günahtan hemen tövbe ve istiğfar eden demektir. ‘evvabin namazı” ise tövbe edip Allah’a sığınanların namazı anlamına gelir. Altı rekatlık bir namaz olan evvabin namazı, tek selamla kılınabileceği gibi üç selamla da kılınabilir.

Kuşluk (Duhâ) Namazı
Güneş doğup kerahet vakti çıktıktan sonra güneş tepe noktasına gelinceye kadar iki, dört, sekiz veya on iki rekât namaz kılmak müstehaptır. Bu, Peygamberimiz’in fiili ile sabittir. Kuşluk namazının sekiz rekât kılınması daha faziletlidir.

Teheccüd Namazı
Yatsı namazının ardından bir süre uyuduktan sonra kalkılıp kılınan namaza, “teheccüd namazı” denir. Teheccüd namazının en azı iki, en çoğu sekiz rekâttır. Her iki rekâtta bir selam verilmesi faziletlidir.

Hacet Namazı
Ahirete veya dünyaya ait bir ihtiyacı bulunan kişi, yatsı namazından sonra iki veya dört rekât namaz kılar, ardından da bir dua yaparak ihtiyaç duyduğu işin meydana gelmesi için Allah’tan niyazda bulunur. Hacet namazının ilk rekâtında Fatiha’dan sonra üç defa “Ayete’l-kürsi”, diğer rekâtlarda Fatiha’dan sonra birer defa İhlas ve Muavvizeteyn Felak ve Nas sûreleri okunur.

Yağmur Duası
Ebu Yusuf ve İmam Muhammed’e göre, cuma namazını kıldıran imamın, cuma namazı gibi açıktan iki rekât namaz kıldırması menduptur. Namazın ardından bir hutbe okur. Üç gün yağmur duasına çıkılması müstehaptır. İmamın üzerindeki ceket veya hırkasını ters çevirip giymesi de sünnettir.

İstihare Namazı
Istihare, bir şeyin hayırlısını istemek demektir. Bu, hakkında nasıl hareket etmenin doğru olduğu bilinemeyen mubah işlerde, manevi bir işarete nail olmak için kılınan iki rekâtlık bir namazdır. İlk rekâtta “Kâfirun” suresi, ikinci rekâtta ise “İhlas” suresi okunur. Ardından istihare duası yapılır. Abdestli olarak ve kıbleye yönelerek yatılır. Kalbin ilk meylettiği karar esas alınabilir. İstihâre yaptıktan sonra mesele aydınlanmazsa istihare namazı üç veya yedi gece tekrarlanabilir.

Güneş ve Ay Tutulması (Küsûf ve Husûf) Namazı
Güneş tutulmasına “küsûf”, ay tutulmasına ise “husûf” denir. Güneş tutulduğu zaman cuma namazını kıldıran imam, ezansız ve kâmetsiz iki rekât namaz kıldırır.

nafile namazlar ile ilgili aramalar 
nafile namazlar ve kılınışları nafile namazlar nasıl kılınır nafile namazlar nasıl niyet edilir nafile namazlar hangileridir nasıl kılınır teheccüd namazı nasıl kılınır nafile namazlar hangileridir nafile namazlar nelerdir nafile namazlar nedir

Paylaş

0 Yorum var "Başlıca nafile namazları hangileridir? Kısaca bilgi "

Yorum Gönder