Yalıtkan maddelere örnek verir misiniz?,Yalıtkan maddelere örnek

Yalıtkan maddeleri meydana getiren moleküller,elektronları yanlarındaki moleküllere çok zor iletirler.Yalıtkanın bir atomu bir elektron alırsa, bu elektron bütün cisim içinde yer değiştirecektir. 

Yalıtkan maddeler, elektrik akımına karşı korunmanın gerekli olduğu yerlerde kullanılırlar. Porselen, cam ve bazı plastik maddeler,elektrikçilikte en yaygın ölçüde kullanılan yalıtkan maddelerdir. Plastik yalıtkanlar gurubundan polietilen ve polistirenden, yüksek frekanslı akımlara karşı yararlanılır. Telgraf, telefon,telsiz,televizyon ve radar,bu uygulamaların yapıldığı alanlardır. Kablolarda kauçuk yerine polietilenin kullanılmasıyla,çok yüksek frekanslı (saniyede titreşim sayısı çok yüksek) akımların iş itilebilmesi mümkün olmuştur. Sıvılar ve gazlar iyonlaştırılmadıkları süre, yani yüklü atom parçacıkları bulunmadıkça yalıtkandırlar. Dolayısıyla yağ yalıtkan, fakat tuzlu su iletkendir. Yalıtkan cisimlerle güvene alınan elektrik tesisatları ve elektrikçilikte kullanılan aletler,tellerin elektrik kaçağını,akımla çarpılma (elektrik şoku) ihtimallerim önler. Sözgelimi lastik çok zayıf bir iletkendir. Daha doğrusu yalıtkan bir cisimdir. Bu nedenle, elektrik akımı taşıyan aletlerle çalışanlar lastik eldiven giyerler. Cisimlerin iletkenliği ve yalıtkanlığı,ışık ve ısı konusundan çok elektrik bakımında önem taşır.


lastik,tahta,yağ yalıtkandır




yalitkan, yalitkan maddelere ornek, yalitkan maddelere ornekler, yalitkanlara ornek, yalitkanlara ornekler,


Paylaş

1 Response to "Yalıtkan maddelere örnek verir misiniz?,Yalıtkan maddelere örnek"

  1. valla ben bulamadım bi şey sadece be kadar mı??? lütfen yaaa 5-6 tane daha istiorum iletkende olsun......................

    YanıtlaSil