Nar yetiştiriciliği hakkında bilgi verir misiniz?,Nar yetiştiriciliği hakkında bilgi,Nar yetiştiriciliği,Narın yetiştiği bölgeler

Nar Nasıl Dikilir?
- Genellikle bir yaşındaki fidanları tercih edin.
- Toprağın; verimli, organik maddece zengin ve geçirgen olmasına özen gösterin.
- Dikim aralarını 2.5×3 metre, 3×4 metre ya da 4×4 metre olarak belirleyin.

- Fidan çukurundan çıkan toprağı, 1/3 oranında yanmış çiftlik gübresi ve 1/5 oranında ince dişli kumla karıştırın ve fidanı dikim çukuruna yerleştirdikten sonra bu karışımı doldurun.
- Dikimden önce, fidanların uzun kökleriyle dip süngerler ve kör süngerleri traş edin.
- Fidanı seçerken boylu ve kuvvetli olanları tercih edin. Bu, erken verim almak için önemlidir.
- Fidanın üst kısmındaki kuvvetli dalları birkaç çatal kalacak şekilde, biçimli budayarak dikin.
- Dikerken aşı gözünün, toprağın 8-10 cm üzerinde kalmasını sağlayın. Fidan diplerinde, genişce su çukurları açarsanız, daha sağlıklı gelişir.
- İlk yıl, fidanların rüzgardan zarar görmemesi için, iki kazık arasında bağlanması gerekir. Böylece ilk köklenme sırasında, sarsıntıdan kılcal köklerin kopmalarını önleyebilirsiniz. Fidanınız çabuk gelişir.
- Kışları ılıman geçen yerlerde fidanlar, kasım ayının ilk haftasından sonuna kadar dikilebilir. Kışları set geçdiği yörelerdeyse dikim için şubat sonuyla martın ilk iki haftasını beklemenizi öneririz.
İsteklerine Kulak Verin
- Hafif alkali ve nötr pH’daki toprakları, yani pH’ı 7 ve 7.5 olan, tınlı, kumlu tınlı, organik maddece zengin, derin ve geçirgen toprakları sever.
- Yazları kurak ve sıcak, kış aylarında yağışlı ve sıcaklığın 10 derecenin altına düşmedeği yerlerde iyi verim alabilirsiniz.
- İlkbahar yağışlarının normal olduğu yörelerde, yağışların bitimi sonrası 12-15 gün aralıklarla sulama yapılması gerekir. Verim almak için kaliteli sulama suyu kullanılabilir.
Çiçekleri geç açtığı için, geç ilkbahar donlarından zarar görmez. İlk açan çiçekler meyve çiçeği olmayıp, kısa sürede dökülürler. Daha sonra açan çiçekler meyve çiçekleridirÇiçeklenme süresi oldukça uzundur.
- Tozlaşma doğal koşullarla, en çok böceklerle olur. Ağaçlar, en erken üç yaşında meyve vermeye başlar. Ancak tam verim almak için beş yaşını beklenmelidir.
Gübreleme ve Sulama
- Seçilen alanın toprak tahlillerini yaptırmak çok önemlidir.
- Doğal gübreleme için, baklagil yem bitkilerinden birisi sıra aralarına ekilir, yem bitkisinde çiçeklenme başlar başlamaz, toprak sürülüp karıştırılır.
- İyi yanmış çiftlik gübresiyle, ilk yıl ağaç başına 7-10 kilogram, ilerki yıllardaysa ağacın büyüklüğü ve gelişme durumuna göre, 15-40 kilograma kadar verim alınabilir.
- Ticari gübrelere gelince: Amonyum sülfat ağaç başına 400-500 gram, triple süper fosfottan 250 gram, potasyum sülfattan 150-200 gram verim alınır. Yaprak gübreleri de etiket dozuyla, üç hafta aralıklarla kullanılmalıdır.
- Sulama, nar için çok önemlidir. Meyvelerin sağlıklı büyümeleri ve yarılmamaları için, düzenli sulanmalıdır. Yağışların bitmesiyle, 12-15 gün aralıklarla yapılmalıdır. Sulamaya, hasattan üç hafta öncesine kadar devam edilmelidir. Genellikle karık ya da göllendirme yöntemiyle sulanır. Ama damlama ve sızdırma yöntemleri daha ekonomiktir.
Hastalıklarla ve Zaralılarla Mücadele
- Başlıca zaralılar, fare ve sıçanlardır. Bunlara karşı pellet ve balmumuyla özel olarak hazırlanmış pasta yemlerin kullanılması gerekir. Yemleri dokunmadan, bahçenin içersinde iki ucu giriş delikli küçük tahta kutulara yerleştirin. Faydasını göreceksiniz.
- Ayrıca hastalıkların yoğun olduğu yıllarda, haziran haftasının üçüncü haftasından itibaren, iki hafta aralıklarla 3-4 kez mantar ilacı kullanın.
- Hastalık ve zararlıların güç birliğine karşı, yıl içinde en az 3-4 kez mantar - böcek ilacı karışımını ağaçlara püskürtün.





nar agaci hakkinda bilgi, nar agaci ne zaman meyve verir, nar hakkinda bilgi, nar ile ilgili bilgiler, nar kac yilda meyve verir,Nar yetiştiriciliği hakkında bilgi verir misiniz?,Nar yetiştiriciliği hakkında bilgi,Nar yetiştiriciliği,Narın yetiştiği bölgeler,nar nerde yetişir?

Paylaş

0 Yorum var "Nar yetiştiriciliği hakkında bilgi verir misiniz?,Nar yetiştiriciliği hakkında bilgi,Nar yetiştiriciliği,Narın yetiştiği bölgeler"

Yorum Gönder