Esneklik potansiyel enerji nedir?

*Esneklik potansiyel enerjisi sıkıştırma veya gerilme miktarına ve maddenin esneklik özelliğine bağlıdır.
*Her yayın esneklik potansiyel enerjisi farklıdır. Bu enerji yayın esnekliği , sertliği , yapıldığı maddenin cinsine ve yayın helozon sayısına bağlıdır.
*Esnekliğini kaybeden bir yay eski haline dönemez.

Yüksek atlama yapan bir sporcuyu düşünelim. Bu sporcu sırık ile koşarken kinetik enerji söz konusudur. Yüksek atlama sırasında sırık esner ve sporcunun kinetik enerjisi sırıkta, esneklik potansiyel enerjisine dönüşür. Sırık ile yükselen sporcu potansiyel enerji kazanır. Mindere düşerken ise bu sporcunun potansiyel enerjisi azalırken kinetik enerjisi artar. Kinetik enerji ile mindere çarpan sporcu minderin şeklini değiştirir hatta minderin bir miktar ısınmasını da sağlar. ilk aşamadan son aşamaya varıncaya kadar sporcunun sahip olduğu enerji türü değişmiş fakat toplam enerji miktarı aynı kalmıştır. Buna enerjinin korunumu denir. Enerjinin korunumuna göre enerji bir türden başka bir türe dönüşebilir ancak hiçbir zaman artmaz veya azalmaz.

Bir esnek yay x kadar sıkıştırılır veya uzatılırsa, yay bir esneklik potansiyel enerjisi kazanır. 
Bir ucu sabit olarak bağlanmış bir yayı inceleyelim. Bu durumda yayın potansiyel enerjisi yoktur. Bir cisim v hızı ile gelerek yayı sıkıştırmaya başlasın. Cisim yaya kuvvet uygulayınca yayda cisme eşit ve zıt yönde tepki kuvveti uygular. Cisim yayı v hızıyla sıkıştırırken, hızından, dolayısı ile kinetik enerji-sinden kaybeder. Cismin kaybettiği kinetik enerjiyi yay, potansiyel enerji olarak kazanmıştır.

Paylaş

0 Yorum var "Esneklik potansiyel enerji nedir? "

Yorum Gönder