Java'ya Giriş

En karmaşık ama en güçlü programlama dillerinden olan java'ya giriş yapacagız.java'ya özgü terimler vardır bunları öğrenmek ileride mantıksal sıkıntılar yaşamamıza engel olacaktır.
Bu terimler
  1. JDK (Java Development Kit / Java Geliştirme Kiti)
  2. JRE (Java Runtime Environment / Java Çalışma Ortamı)
  3. JVM (Java Virtual Machine / Java Sanal Makinesi)
  4. J2SE, J2ME, J2EE
 
JDK nedir?
Bir takım kütüphaneleri içinde barındıran,Kodları derleyen ve çalıştırmayı sağlayan
2002 yılında java2'nin öıkmasından sonra sun Microsystem java'yı farklı guruplara ayırarak daha güçlü ce her alanda uzmanlaşarak büyümeyi hedefledi ve başardı.Gruplama şu şekilde oluştu;
J2SE(standart edition):
Network,Desktop ve temel düzeyde Database işlemlerimizi yapmamızı sağlayan sınıfların bulunduğu sürümdür.
J2ME(Mobile Edition):
Bu sürüm cep telefonları ve kısıtlı kaynaklara sahip mikro mimariler üzerinde uygulama geliştirmemize yardımcı olan sınıfları içeren sürümdür.
J2EE(Enterprise Edition):
Multi-Layer Commercial Web server Application geliştirmemiz için olan sürümüdür.


JRE Nedir?
Microsoft teknolojileri kullanmış ve uygulama geliştirmiş olanlar JRE'yi .NET Framework gibi düşünebilir.
Örnek olarak,nasılki .NET FW 4 ile geliştirilen C# uygulamasında pc'de.NET FW 4.0 yüklü olması gerekir ise java içinde JRE'nin yüklü olması gerekir.JRE'nin ana görevi Java programlarını çalıştırmaktır.Kod derleyemez ve debug yapamaz.Tek görevi runtime'da uygulamanın ihtiyaç duydugu class'ları sağlar ve kodaları çalıştırır.JRE'nin önceki sürüme yönelik desteği vardır,JDK'nin bu yünde bir desteği yoktur.Makinenizde JDK yüklü ise ekstradan JRE yüklemenize gerek yoktur JDK tam bir kit oldugundan içinde JRE'leri barındırır.


JVM Nedir?
JVM javanın en güçlü yanlarından biridir.Java kodu her ortamda çalışır ve yanlızca birkez yazılır.Javanın bu özelliği JVM'den kaynaklanır.Java programlama başlamadan önce bilinmesi gerekenleri yukarıda öğrendik.java bize web server ve Freamework istediğiniz gibi geliştirmedizi sağlar.java'da ücretli ve ücretsiz istediğinize baglı olarak bir çok web server bulunmaktadır.
Şimdi sizlere JDK kurmayı ve kolayca yapılabileceğiniz ayarları göstermem gerekir fakat
internette yüzlerce kaynakta gösteriliyor ve bu yüklemeleri yapmanız 10 dk sürecektir.Kurulumu yaptıgınızı var sayıyor ve devam ediyorum.
Şimdi java kodlarını nereye yazıcağınızı merak edebilirsiniz bunun için 3 tane IDE vardır.
1.Eclipse
2.JBuilder
3.Netbeans
İstediğinizi kullanabilirsiniz Benim tavsiyem ise Netbeans'dirŞimdi Klasik Javaya giriş programı olan hello word uygulamasını yazarak başlıyalım
.IDE'lerinizden file--new project--java application veya benzeri olan create'e tıklayarak kod yazacagımız ekrana ulaşabilirsiniz.
 
public class helloWorld{
public static void main(Strings[] args){
System.out.println("Hello Java World");
}
}

Programı run ettikten sonra sizinde tahmin edeceğiniz gibi ekranda "Hello java Word" olacaktır.

Paylaş

0 Yorum var "Java'ya Giriş"

Yorum Gönder