SAYFA 142
4. ETKİNLİK
Deneme türleri konusunda yaptığınız araştırmalardan hareketle “Yazın Okuru Aranıyor”, “Sevgi”, ‘Topacın İpi Vardır Ama…” adlı metinlerin konularına göre klasik deneme (kişisel duyarlılığı konu alan denemeler), eleştirel deneme, felsefi deneme, yazınsal deneme, güncel deneme türlerinden hangisine örnek gösterilebileceğini belirtiniz.
- Yazın Okuru Aranıyor — Eleştirel deneme
- Sevgi ——Klasik deneme
- Topacın İpi Vardır Ama —–Yazınsal deneme
5. ETKİNLİK
İncelediğiniz metinlerden hareketle Akşit Göktürk, Nermi Uygur ve Sunay Akın’ı dili doğru ve güzel kullanmaları, kültür alanına özgü bilgi birikimine sahip olmaları, kendi doğruları dışındaki doğrularında varlığını kabul etmeleri, düşünce ufuklarını almaları yönüyle değerlendiriniz. İyi bir deneme yazarında bulunması gereken özelliklerin neler olması gerektiğini tartışınız. Ulaştığınız sonuçları açıklayınız.
Bu yazarlar dili güzel ve etkili kullanmışlardır. Kültürü alanına özgü bilgi birikimine sahiptirler. Kendi doğruları dışındaki doğruların varlığını kabul ederler. Düşünce ufuklarını kabul ederler. Deneme yazarı geniş bir bilgi birikimine ve kültüre sahip olmalı, dili etkili kullanma becerisine sahip olmalıdır.
İncelediğiniz “Yazın Okuru Aranıyor”, “Sevgi”, ‘Topacın İpi Vardır Ama…” adlı denemeleri, “Hakikat Neden Acıdır?” adlı söyleşiyle dil ve anlatım özellikleri, anlatıcının tavrı bakımlarından karşılaştırınız. İnandırıcılığı ve içtenliği bakımından deneme ve söyleşi türleri arasındaki farklılıkları açıklayınız.
Bu denemelerde yazarlar içten ve akıcı bir dil kullanmışlardır. Düşüncelerini belli bir sonuca bağlama amacı taşımamışlar, kişisel kanaatlerini aktarmışlardır.
7. ETKİNLİK
“Yazın Okuru Aranıyor”, “Sevgi” ve ‘Topacın İpi Vardır Ama…” adlı denemelerden alınan aşağıdaki paragraflarda hangi anlatım türlerinin kullanıldığını belirleyiniz. İncelediğiniz metinlerde farklı anlatım türlerinin bir arada bulunup bulunmadığını açıklayınız.
Metinler
|
Paragraflar
|
Anlatım Türü
|
Yazın
Okuru
Aranıyor
|
Zorunluluğun, bu tür yasak savma çabalarının karşıtı olarak gönüllü yazın okurluğu gerçekte belli bir özveriyi, sorumluluğu, sabrı, sürekliliği gerektirir. Yalnız okullarda istenen şeyleri değil, kendi istediğini okuyup istemediğini okumama özgürlüğü ancak gönüllü okurlarda gelişir. Bu tür bir okuma çabası hem bütün bir yaşam boyu hem de her yapıtın okunuşunda baştan sona değin akan sürekli, coşkulu, yoğun, çıkar gözetmez bir ilgiyi gerektirir.
|
AÇIKLAYICI
ANLATIM
|
Sevgi
|
İnsanın sevdiğiyle dalaşıp bozuşması; insanın sevdiğine kızıp öfkelenmesi; insanın sevdiğini kırıp üzmesi; insanın sevdiğini küçültüp aşağısaması sosyoloji, psikoloji, fizyoloji, kalıtım, hekimlik yönünden belli bir oranda açıklanabilir bütün bunlar. Gene de zaman zaman kendim de başvursam aklım yatmıyor bu açıklamaların hiçbirine.
|
AÇIKLAYICI
ANLATIM
|
Topacın İpi Vardır ama
|
Gaziantep çarşısında Aydın İlgaz ve Nebil Özgentürk ile gezerken bir çuval dolusu topaç kendine çekti beni. Yalnız kendim için değil, birlikte gezdiğim iki güzel insana da birer topaç alıp armağan ettim. Avluyu çeviren dükkânlarda baharatların satıldığı eski bir çarşıyı hayranlıkla incelerken “Bakın!” diye seslendi Aydın İlgaz…
|
ÖYKÜLEYİCİ
ANLATIM
|
8. ETKİNLİK
İncelediğiniz denemelerde dilin hangi işlevde kullanıldığını belirtiniz.
İncelediğimiz denemelerde dil göndergesel işlevde kullanılmıştır.
0 Yorum var "11.Sınıf Dil ve Anlatım Kitabı Cevapları (Evrensel İletişim Yayınları) Sayfa 142"
Yorum Gönder