Hz Muhammed'in Çocukluk Dönemi
Hz. Muhammed (s.a.s.) Milâddan sonra 571 senesi, Fil Yılı’nda, 12 Rebiülevvel (20 Nisan) pazartesi gecesi sabaha karşı, Mekke’nin doğusunda bulunan “Hâşimoğulları Mahallesi”nde, babasından kendisine mirâs kalan evde doğdu. Arapların takvim başı olarak kullandıkları “Fil Vak’ası”, Peygamberimiz (s.a.s.)’in doğumundan 52 gün kadar önce olmuştu.(18)
Abdülmuttalib, torununun doğumu şerefine verdiği ziyâfette çocuğun adını soranlara: “Muhammed adını verdim. Dilerim ki, gökte Hakk, yeryüzünde halk, O’nu hayırla yâdetsinler…” cevâbını verdi. Annesi de “Ahmed” dedi. (Muhammed, üstünlük ve meziyetleri anılarak çok çok övülüp senâ edilen; Ahmed de Cenab-ı Hakk’ı yüce sıfatları ile öven, hamdeden kimse demektir.(19) İslâm târihçileri, Peygamberimiz (s.a.s.)’in doğduğu gece bir takım olağanüstü olayların meydana geldiğini naklederler. O gece İran Kisrâsı (Hükümdarı)’nın Medâyin şehrindeki sarayının 14 sütûnu yıkılmış, mecûsîlerin İran’da Istahrâbat şehrinde bin yıldan beri yanmakta olan “ateşgede”leri sönmüş, Sâve (Taberiyye) gölü yere batmış, bin yıldan beri kurumuş olan Semâve deresi’nin suları taşmış, mecûsîlerin büyük bilgini Mûdibân korkunç bir rüya görmüş, Kâbe’deki putların yüz üstü devrildikleri görülmüştü. Gerçekten O’nun doğması ile bütün dünyada hüküm sürmekte olan cehâlet ve küfür ateşi sönmüş, putperestlik yıkılmış, zulmün baskısı son bulmuştur.
2- SOYU (NESEBİ)
Peygamberimiz Hz.Muhammed (s.a.s.)’in babası, Abdülmuttalib’in oğlu Abdullah; annesi ise Vehb’in kızı Âmine’dir. Babası Abdullah, Kureyş Kabîlesinin Hâşimoğulları kolundan, annesi Âmine ise Zühreoğulları kolundandır. Her ikisinin soyu, bir kaç batın yukarıda, “Kilâb”da birleşmektedir. Her ikisi de Mekke’lidir.
Peygamber (s.a.s.) Efendimiz, Hz.İbrâhim’in büyük oğlu Hz. İsmâil’in neslindendir. Soyu Adnân’a kadar kesintisiz bellidir.(20) Adnân ile Hz.İsmâil arasındaki batınların sayısında neseb bilginleri ihtilâf etmişlerdir.
Peygamber (s.a.s.) Efendimizin soyu, çok temiz ve çok şerefli bir neseb zinciridir. Bir hadisi şerifte Rasûl-i Ekrem Efendimiz:
“Ben devirden devire, (nesilden nesile, âileden âileye) seçilerek intikal eden Âdemoğulları soylarının en temizinden naklolundum, sonunda içinde bulunduğum ‘Hâşimoğulları’ âilesinden neş’et ettim”, buyurmuştur.
Diğer bir hadisi şerifte bu seçilme işi şöyle anlatılmıştır.
“Allah, Hz İbrâhim’in oğullarından Hz. İsmâil’i, İsmâiloğullarından Kinâneoğullarını, Kinâneoğullarından Kureyşi, Kureyşden Hâşimoğul-larını, Hâşimoğullarından da beni seçmiştir.” Bir başka hadis-i şerifinde de Rasûl'i Ekrem Efendimiz şöyle buyurmuştur: “Allah beni, dâima helâl babaların sulbünden, temiz anaların rahmine naklederek, sonunda babamla annemden ızhâr etti. Âdem’den, anne-babama gelinceye kadarki nesebim içinde nikâhsız birleşen olmamıştır”. Hz. Muhammed (s.a.s.)’in doğumundan iki ay kadar önce babası Abdullah, Suriye seyâhatinden dönerken Yesrib (Medine)’de hastalanarak 25 yaşında vefât etmiş ve orada defnedilmişti. Peygamberimiz (s.a.s.)’e, babasından mirâs olarak beş deve, bir sürü koyun, doğduğu ev ve künyesi Ümmü Eymen olan Habeşli Bereke adlı bir câriye kalmıştır.
3- HZ. MUHAMMED (S.A.S.) SÜT ANNE YANINDA
Başlangıçta çocuğu (3 veya 7 gün) annesi Âmine emzirdi.(26) Sütü yetmediği için, daha sonra amcası Ebû Leheb’in azatlı câriyesi Süveybe tarafından emzirildi.
Fakat Hz. Muhammed (s.a.s.)’in devamlı süt annesi Hevâzin Kabîlesinin Sa’doğlulları kolundan Halîme oldu.
Mekke’nin havası ağır olduğu için, Mekkeliler yeni doğan çocuklarını çölden gelen süt annelere verirlerdi. Çöl ikliminde çocuklar hem daha gürbüz yetişiyor, hem de bozulmamış (fasih) Arapça öğreniyorlardı. Hz. Muhammed (s.a.s.)’de bu âdete göre süt annesi Halîme’ye verildi. Halîme, yetim bir çocuğu emzirmenin kârlı bir iş olmayacağı düşüncesiyle, başlangıçta tereddüt göstermişse de, daha sonra bu çocuğun evlerine uğur ve bereket getirdiğini görmüş ve O’nu öz çocuklarından daha çok sevmiştir. Süt kardeşi Şeyma da bakımında annesine yardımcı olmuştur.(28)
Hz.Muhammed (s.a.s.) süt annesi ve süt kardeşleri ile sonraki yıllarda dâima ilgilenmiştir. Halîme kendisini ziyârete geldiği zaman onu “anacığım” diyerek karşılamış, altına elbisesini yayarak, saygı göstermiştir.(29)
Hz. Muhammed (s.a.s.) dört yaşına kadar, süt annesinin yanında çölde kaldı. Dört yaşında Halîme çocuğu Mekke’ye götürerek annesine teslim etti. İslâm târihçileri, bu esnada “şakk-ı sadr” (göğüs açma) olayının meydana geldiğini, çocukta görülen bu gibi olağanüstü hallerin Halîme’yi endişelendirdiğini, bu yüzden çocuğu annesine teslime mecbûr kaldığını naklederler.(30)
4- MEDİNE ZİYÂRETİ
Hz. Muhammed (s.a.s.) dört yaşından altı yaşına kadar, öz annesi Âmine ile kaldı, O’nun şefkat ve ihtimâmı ile yetişip büyüdü. Altı yaşında iken, babasının Medine’de bulunan kabrini ziyâret etmek üzere, annesi ve sadık hizmetçileri Ümmü Eymen’le beraber Medine’ye gittiler. Medine’deki akrabaları Neccâroğullarında bir ay kadar misâfir kaldılar. Dönüşte, Medine’nin 23 mil güneyinde Ebvâ Köyü’nde Âmine hastalandı.(31) Henüz doğmadan babasından yetim kalmış olan Hz. Muhammed (s.a.s.) altı yaşında iken annesinden de öksüz kalıyordu. Bu acıyı bütün varlığı ile hisseden anne, oğlunu şefkat dolu gözlerle süzdü. Bağrına basıp uzun uzun öptü.
Masûm yüzüne bakarak
“Her yeni eskiyecek, her fâni yok olup gidecek, Ben de öleceğim, fakat buna gam yemem,
Namımı ebedi kılacak hayırlı bir halef bırakıyorum…” anlamına bir şiir söyledi. Bu sözlerden sonra vefât etti.(32)
Annesinin ölümünden sonra çocuğu Ümmü Eymen Mekke’ye götürüp dedesi Abdülmuttalib’e teslim etti.
Altı yaşından sekiz yaşına kadar, çocuğa dedesi Abdülmuttalib baktı. Abdülmuttalib seksen yaşını geçmiş bir ihtiyârdı. Peygamber (s.a.s.) Efendimiz sekiz yaşında iken dedesi de öldü. Ölürken, on oğlu içinden Hz. Muhammed (s.a.s.) Efendimizin yetiştirilmesini, öz amcası Ebû Tâlib’e bıraktı.(33/1)
Yıllar sonra, Hicret’in 6′ıncı yılı Hudeybiye Barışı dönüşünde Rasûlullah (s.a.s.) Efendimiz, annesinin kabrini ziyâret edip, teessürle gözyaşı döktü.
Annemin bana olan şefkatini hatırlayarak ağladım, buyurdu.
|
Uncategories
Hz. Muhammed nasıl bir çocukluk geçirmiştir? Çocukluğunda onu etkileyen önemli olaylar nelerdir?
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
DENEME SINAVLARI
- 8. Sınıf İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük 1. Dönem 2. Yazılı Soruları
- 8. Sınıf İnkılap Tarihi Türk İnkılabı Genel Nitelikleri Ve Siyasi Alandaki İnkılaplar Etkinliği
- 8. Sınıf Fen Bilimleri Dönem Sonu Değerlendirme Sınavı Soruları
- 8. Sınıf Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi 1. Dönem 2. Yazılı Soruları
- 7. Sınıf Temel Dini Bilgiler 1. Dönem 2. Yazılı Sınavı Soruları
- 6. Sınıf Temel Dini Bilgiler 1. Dönem 2. Yazılı Soruları
- 6. Sınıf Kuran-ı Kerim 1. Dönem 2. Yazılı Soruları
- 6. Sınıf Arapça 1. Dönem 2. Yazılı Sınav Soruları
- 5. Sınıf Türkçe Genel Değerlendirme Testi Soruları
- 5. Sınıf Bilişim Teknolojileri Ve Yazılım 1. Dönem 2. Yazılı
- 4. Sınıf Türkçe Genel Değerlendirme Sınavı Soruları
- 4. Sınıf Trafik Güvenliği 1. Dönem 2. Yazılı Sınavı Soruları
- 4. Sınıf Matematik Çevre-Açı-Alan Genel Değerlendirme-Deneme Sınavı
- 4. Sınıf İnsan Hakları Ve Demokrasi 1. Dönem 2. Yazılı Soruları
- 4. Sınıf Din Kültürü 1. Dönem 2. Yazılı Soruları 2016/2017
- 3. Sınıf Türkçe 1. Dönem Genel Tekrar - Deneme Sınavı
- 2. Sınıf Türkçe-Matematik-Hayat Bilgisi Deneme Sınavı
Popüler Yayınlar
-
Ders kitabı cevapları: 7.Sınıf İngilizce Ders Kitabı (Bilgetürk Eğitim Yayınları) Cevapları Sayfa 12 7.Sınıf İngilizce Ders Kitabı (Bi...
-
6.Sınıf Sosyal Çalışma Kitabı Sayfa 1 Cevabı (İMYAY Yayınları) 6.Sınıf Sosyal Çalışma Kitabı Sayfa 2 Cevabı (İMYAY Yayınları) 6.Sınıf S...
-
11. Sınıf İngilizce A.2.2 Çalışma Kitabı Cevapları (MEB Yayınları) Sayfa 1 11. Sınıf İngilizce A.2.2 Çalışma Kitabı Cevapları (MEB Yayınlar...
-
5.Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 1 Cevabı (ADA Yayınları ) 5.Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 2 Cevabı (ADA Yayınları ) 5.Sın...
-
8.Sınıf Matematik Ders Kitabı sayfa 1 Cevabı (Can Yayınları) 8.Sınıf Matematik Ders Kitabı sayfa 2 Cevabı (Can Yayınları) 8.Sınıf Matemati...
Blog Arşivi
-
▼
2013
(1137)
-
▼
Ekim
(98)
- Fizik Konu Anlatım
- 9.Sınıf Fizik, Isı ve Sıcaklık Konu Anlatımı
- 9.Sınıf Fizik, İş, Güç ve Enerji Konu Anlatım
- 9.sınıf fizik madde ve özellikleri konu anlatımı
- 9.Sınıf Fiziğin Doğası Konu Anlatımı ve Fiziğin Al...
- 9.Sınıf Fırat Yayıncılık Edebiyat Kitabı 2.Ünite D...
- 9.Sınıf Fırat Yayıncılık Edebiyat Kitabı 2.Ünite A...
- 9.Sınıf Fırat Yayıncılık Edebiyat Kitabı 2.Ünite:Ş...
- 9.Sınıf Fırat Yayıncılık Edebiyat Kitabı 2.Ünite:Ş...
- 9.Sınıf Fırat Yayıncılık Edebiyat Kitabı 2.Ünite:Ş...
- 9.Sınıf Edebiyat Kitabı 2.Ünite:Şiir İnceleme Yönt...
- 9.SINIF EDEBİYAT 46-75.SAYFA CEVAPLARI,ETKİNLİK ÇÖ...
- 7. Sınıf İngilizce Ders Kitabı Cevapları Özgün Yay...
- Anne ve babası Nobel ödülü almış olan, kendisi de ...
- Vücuda melatonin hormonu enjekte edilirse, dopamin...
- Biryay Yayınları 10.Sınıf Edebiyat sayfa 56-63 Cev...
- Yıldırım yayınları 11.Sınıf Türk Edebiyatı sayfa 3...
- YILDIRIM YAYINLARI 11.SINIF EDEBİYAT Sayfa 40,41,4...
- ZİYA PAŞA EDEBİ KİŞİLİĞİ,ESERLERİ,VECİZELERİ MADDE...
- Çekim eki nedir, çekim eki örnekleri verir misiniz?
- Hz. Muhammed (S.a.v.) Kısa Hayatı
- DNA'mızdaki nitrojen, dişimizdeki kalsiyum, kanımı...
- ''İpek, örümcek, sincap'' hangi hayvanların türler...
- Alan Francis'in yazmış olduğu 120 sayfalık ''Erkek...
- Adolf Hitler'in düşüncelerini anlattığı kitabın ad...
- Hz.Muhammed'in doğduğu çevrede dini hayat nasıldı?
- Hz.Muhammed'in doğduğu çevrede dini hayat nasıldı?
- Hz.Muhammed'in doğduğu çevrede dini hayat nasıldı?
- Sevr Antlaşması’na karşı Osmanlı yönetimi, Mustafa...
- Amasya Görüşmeleri’nin Temsil Heyeti açısından öne...
- Tanzimat döneminde hangi alanlarda yenilikler yapı...
- Tanzimat fermanının yayınlanmasına neden olan iç v...
- 9.Sınıf Edebiyat Kitabı 2.Ünite:Şiir İnceleme Yönt...
- Gurbeti bir cümle ile anlatmanız istense nasıl ifa...
- Hacı Bayram Veli, Yakup Kadri, Karacaoğlan, Tevfik...
- “İnsanlarda birtakım ince, yüksek ve asil duygular...
- Sanat ve zanaatın ortak ve farklı yönleri nelerdir...
- 9.sınıf Türk Edebiyatı Ders kitabı cevapları Fırat...
- “Edebiyat Dili / Edebî Dil” adlı metne göre sanatı...
- Güzel sanatlarda kullanılan malzeme sanatın oluştu...
- “Edebiyat Dili / Edebî Dil” adlı metnin ikinci par...
- Hangi hayvan yavru köpekleri kaçırıp evcil hayvan ...
- kurucusu olduğu bir derneğe para sağlamak için çan...
- Bir insan, beyninin hangi bölümü hasar görürse yap...
- Tüm nobel ödülleri isveç'te verilirken sadece hang...
- ''Bir kadın yazacaksa, parası ve kendine ait bir o...
- ''itfaiye'' kelimesindeki ''itfa''nın anlamı nedir?
- Çevre ve çevre kirliliği ile ilgili sloganlar nele...
- Samsung star wifi s5233 ses şifresi nedir?
- Hz. Muhammed'in lakabı nedir? Neden lakap takılmış...
- Hz. Muhammed nasıl bir çocukluk geçirmiştir? Çocuk...
- Hz. Muhammed'in doğduğu çevrenin özellikleri, Hz. ...
- Elbiselerin Temiz Tutulmasının Yararları Nelerdir?,
- Beden temizliği için neler yapılmalıdır?
- İslam dinini öğrenmenin insanlar arası ilişkiler a...
- ''Bismillahirrahmanirrahim'' ifadesinin anlamı ned...
- ''Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır.'' atasözünd...
- Dinimizce yapılması sevap olan iş ve davranışların...
- Günlük konuşmalarımız sırasında kullandığımız, din...
- Osmanlı devletine mondros ateşkes antlaşması imzal...
- Rutin Hayat
- Rıdvan Keskin
- Senin önerdiğin ve beraber dinlediğimiz şarkıları ...
- Rıdvan Keskin
- Rıdvan Keskin
- Rıdvan Keskin
- Hangi hayvanlarda yavru bakımı görülür?
- Başkalaşım geçiren hayvanlar hangileridir?
- Kanda mikrop olması nedir, nasıl tedavi edilir?
- Böbrek, üreter, üretra ve idrar kesesinin görevler...
- Hz. Muhammed'in çocukluğu hakkında bilgi verir mis...
- Sağlık meslek lisesi bitirildiğinde olunan meslekl...
- Cep telefonundan bilgisayara nasıl bağlantı yapabi...
- Pirinç nerede yetişir?
- Namaz kılmak için gerekli temizlik koşulları nedir?
- Şeytan ile ilgili atasözleri, deyimler nelerdir?
- Adana'da hangi tarihi eserler vardır?
- Anne ve babanın kan grubuna göre çocukları hangi k...
- Nüfus dağılımını etkileyen beşeri faktörler nelerdir?
- Kulak kepçesinin görevi nedir?
- Ahenk nedir, ahenk unsurları nelerdir?
- İskan politikası nedir?
- Doğal kaynaklarımızı korumak kimin görevidir?
- Homozigot ve heterozigot nedir?
- Vitamin, protein, karbonhidrat içeren besinler han...
- Allah'ın zati ve subuti sıfatları ve bu sıfatların...
- Liken planopilaris nasıl bir hastalıktır, nasıl te...
- Kalın bağırsağın görevleri nelerdir?
- Kültür ögelerimiz nelerdir?
- Kan vücutta nerede ve nasıl temizlenir?
- Sesim çok ince çıkıyor, ne yapmalıyım?
- Kompozisyon yazarken nelere dikkat edilmelidir?
- Alkolün içinde bulunan maddeler nelerdir?Alkolün i...
- 2013 2014 11. Sınıf Dil ve Anlatım EVRENSEL İLETİŞ...
- Osmanlı Devleti’nde III. Selim’den itibaren başlay...
- Şayet gitmeseydin, hayatımın en kötü kahvesini iç...
- Seni onlar değil, ben seviyorum. Sorun da bu ya, s...
- İsmail Türüt Taksim Gezi Parkı Türküsü,İsmail Türü...
-
▼
Ekim
(98)
0 Yorum var "Hz. Muhammed nasıl bir çocukluk geçirmiştir? Çocukluğunda onu etkileyen önemli olaylar nelerdir?"
Yorum Gönder