9.Sınıf Fiziğin Doğası Konu Anlatımı ve Fiziğin Alt Alanları



Fiziğin Alt Alanları
Fizik bilimi, üzerinde yaşadığımız Dünyayı ve içinde bulunduğumuz evreni keşfetmeye çevremizdeki madde, hareket, kuvvet, enerji, ısı, ışık, ses gibi sürekli iç içe olduğumuz olgu ve olayları incelemekle başlar. Bu nedenle fizikle ilgili çalışmalar tarihi gelişim sürecinde geleneksel olarak mekanik, elektrik, manyetizma, optik, termodinamik gibi alanlara ayrılmıştır. 1900’lü yılların başlarından itibaren de atom fiziği, nükleer fizik ve katıhal fiziği alanlarında çalışmalar başlamıştır. Günümüzde her ne kadar fiziğin alt alanları sanki ayrı birer bilim dalıymış gibi kendi sahalarında derinleştikçe derinleşmiş olsalar da bunlardan herhangi birinde elde edilen yeni bir bilgi diğerlerinde de kullanılabilmektedir.
1 Mekanik: Kuvvet ve hareket ile bunlar arasındaki enerji ilişkilerini inceler. Dalgaların oluşmasından makinelerin çalışma prensiplerine kadar çok geniş bir uğraş alanı vardır.
2 Elektrik: Maddenin yapısındaki elektron ve protonların sahip olduğu elektrik yükleri ile bunların neden olduğu elektrik alan ve elektriksel kuvvetleri konu edinir. Yıldırımlardan elektrikli ev aletlerine kadar çok geniş bir uygulama alanı vardır.
3 Manyetizma: Temelde elektrik yüklerinin hareketi ile oluşan manyetik alanları ve manyetik kuvvetleri konu edinir
Yön bulmaktan, tıpta kullanılan manyetik rezonans uygulamalarına kadar bir çok alanda manyetizmadan yararlanılır.
4 Optik : Işığın davranışı ile aydınlanma,  gölge oluşumu,  yansıma ve kırılma gibi ışık olaylarını inceler. Gözün görmesinden renklerin oluşumuna kadar bir
çok olay optiğin uğraş alanına girer.
5. Termodinamik 
Temelde ısı olaylarını ve enerjinin ısı ile ilgili kısmını inceler. Suyun kaynamasından buzulların erimesi- ne kadar ısı ile ilgili konularla ilgilenir.
6. Atom Fiziği : Fiziğin, maddeyi oluşturan  atomları, atomların yapısını ve özelliklerini, atomların birbirleri ile ilişkilerini inceleyen bir dalıdır. Mikroskobik 
fizik alanındaki  gelişmeler günümüzde bilim alanında bir devrim niteliği taşıyan nanoteknolojiye ulaşılmasını sağlamıştır.
7. Nükleer Fizik: Atom çekirdeğini inceleyen fizik dalıdır. Her ne kadar atom bombası gibi zararlı uygulamaları geliştirmiş olsa da radyasyondan korunma yollarını öğretir ve günümüzde enerji üretiminde vazgeçilmez bir yeri vardır. 

8- Katıhal Fiziği
 : Yapılarında gözlenen simetri daha  kolay incelenebilme ortamı oluşturduğu için özelliğe sahip olan maddeleri inceleyen fizik dalıdır. Elektroniğin teorisini oluşturur.

Paylaş

0 Yorum var "9.Sınıf Fiziğin Doğası Konu Anlatımı ve Fiziğin Alt Alanları"

Yorum Gönder