Yıldırım yayınları 11.Sınıf Türk Edebiyatı sayfa 36-39 cevapları


TANZİMAT EDEBİYATI 
3.COŞKU VE HEYECANI DİLE GETİREN METİNLER (ŞİİRLER)
SAYFA 36:
HAZIRLIK:
1) Bir şiir aşağıdaki ölçütlere göre incelenir:
  • Şiir ve Zihniyet 
  • Şiirde Ahenk (Ses ve Ritim)
  •  Şiir Dili
  •  Şiirde Yapı
  •  Şiirde Tema
  • Şiirde Gerçeklik ve Anlam
  •  Şiir ve Gelenek
  •  Yorum
  •  Metin ve Şair
2) MANZUME VE ŞİİR ARASINDAKİ FARKLAR
  • Şiirde anlatılanları düz yazıyla ifade edemeyiz, manzumede anlatılanları düz yazıyla ifade edebiliriz.
  • Şiirde olay örgüsü yoktur, manzumede olay örgüsü vardır.
  • Şiirde bireysellik duygu ve çağrışım ön plandadır; manzumede toplumsal konular yaşanmış ya da yaşanabilecek olaylar işlenir.
  • Şiirde çok anlamlılık ve imge ağır basarken manzumede sözcükler genellikle gerçek anlamında kullanılır.
  • Manzumeler genellikle didaktik metinlerdir.
3."Aşk Olmadan Meşk Olmaz" şiiri Tanzimat dönemine ait olamaz;çünkü çünkü "bilgisayar,mikro elektronik,bilişim sektörü" gibi ifadeler günümüzde var olan ve günümüz  gerçekliğini ifade eden kavramlarıdır.

4)....
SAYFA 38)
1.etkinlik:
Aydınlanma Dönemine ait temel kavramlar:‘‘akıl, ilerleme, deney, hürriyet”

SAYFA 39:
A) Hürriyet Kasidesi işlediği tema yönüyle Batı düşüncesi  ile ilişkilidir.Hürriyet Kasidesi lirizmi,coşkunluğu, toplum için sanat ilişkisi, şairane anlatımıyla romantik edebiyatla ilişkilidir.
b) Tanzimatla birlikte edebiyatımıza giren akıl, deneyim,ilerleme" gibi kavramlar Aydınlanma Dönemi düşüncesiyle ilişkilidir.
Tanzimat dönemi, yeni değer ve kavramlarla yeni türlerin bir arada kullanıldığı bir dönemdir. Bu devirde başlatılan sosyal, siyasi, askerî, ekonomik, idarî yenilikler, insanların dünya algısını da belli oranda etkilemiştir. Eskiden insanların hürriyetle ilgili bir sorunları yoktu. Ama devrin sosyal ve siyasi yapısının etkisiyle hürriyet üzerinde konuşmak değerli bir hal aldı. Bunun en önemli sebebi, Avrupa’dan ithal edilen kavramlar, değer yargılarıyla Osmanlı devletinin zor bir devirden geçmesidir. Devlet, sa­vaşlarda yeniliyor, ekonomisi çok kötüye gidiyordu. Bu durumda yaşayan insanlar da ülkelerinin ba­ğımsızlığını kaybedeceğinden korkuyorlardı. Şair de hürriyet'in bu devirde yaşayanlar için neden önemli olduğunu şiirinde anlatmaya çalışmıştır. Sonuç olarak, bu şirin devrin gerçekliğini doğru bir biçimde yansıttığını söyleyebiliriz.

1a) Hürriyet Kasidesi ses ve anlam kaynaşmasından meydana gelen 31 beyitten oluşmuştur.
b) Şiirin teması:Hürriyet sevgisidir.Hürriyet Kasidesi'ni oluşturan birimleri anlamlı bir bütün hâline getiren unsur, şiirin temasıdır. Çünkü tema etrafında anlamlı birimler birbirleriyle ahenkli bir bütün oluşturarak, temaya birleşirler.
c)Birimler ahenkli bir bütün oluşturarak tema etrafında bir araya getirilirler.
d) Tanziat şiirinin yapı özellikleri:
  • Divan edebi­yatı nazım şekilleri kullanılmaya devam edilmiş, özellikle kasidede bazı değişiklikler yapılmıştır.
  • İlk dönem Tanzimat şiirinde gazel, kaside, terkib-i bent... gibi biçimler kullanılırken ikinci dönemde Fransız şiirinin etkisiyle yeni biçimler kullanılmıştır.
  • Divan şiirindeki parça bütünlüğü yerine konu bütünlüğü esas alınmıştır.
2"Hürriyet" teması Tanzimat döneminin ana unsuru olduğu için döneminin tarihi ve sosyal,siyasi gerçekliğiyle ilişkilidir.

2.ETKİNLİK:
Divan şiirinde işlenen temalar hürriyet temasından dönemin gerçekliği bakımından farklıdır.Namık Kemal'in kaside nazım biçimini kullanması Divan şiir geleneğinin devam ettiğini gösterir.Divan şiirindeki gazel ve kasideler Tanzimat şiirlerinden tema bakımından farklılık gösteririr.Ayrıca Tanzimat döneminde kasidenin yapısında değişiklikler yapılmıştır.


YILDIRIM YAYINLARI 11.SINIF EDEBİYAT Sayfa 40,41,42,43,44,45,46,47,48,49,50 CEVAPLARI,Yıldırım yayınları 11.sınıf edebiyat,Yıldırım yayınları 11.sınıf türk edebiyatı,Yıldırım yayınları 11.sınıf edebiyat cevap anahtarı,Yıldırım yayınları 11.sınıf edebiyat sayfa 45,Yıldırım yayınları 11.sınıf edebiyat sayfa 44,Yıldırım yayınları 11.sınıf edebiyat sayfa 40, Yıldırım yayınları 11.sınıf edebiyat sayfa 50,Yıldırım yayınları 11.sınıf edebiyat cevapları,Yıldırım yayınları 11.sınıf edebiyat kitabı cevapları,Yıldırım yayınları 11.sınıf türk edebiyatı kitabı cevapları ,Yıldırım yayınları 11.Sınıf Türk Edebiyatı sayfa 36-39 cevapları

Paylaş

0 Yorum var "Yıldırım yayınları 11.Sınıf Türk Edebiyatı sayfa 36-39 cevapları"

Yorum Gönder