9.sınıf Türk Edebiyatı Ders kitabı cevapları Fırat Yayıncılık ATATÜRK VE MÜZECİLİK

ATATÜRK VE MÜZECİLİK

13. Atatürk sanatı tanımlarken hangi sanat dallarının adını kullanmıştır? Bu tanımda sahne sanatlarının adının geçmemesinin nedeni neler olabilir?

13. Atatürk sanatı tanımlarken şiir müzik resim mimari sanatları kullanmıştır. Sahne sanatlarından bahsetmemesinden nedenlerden biri hem edebiyat içinde yer alması hem de bunların ülkemizde o tarihlerde çok gelişmemesi bağlanabilir.

14. Metinden ve sınıfınıza getirdiğiniz özdeyişlerden yola çıkarak Atatürk’ün edebiyatı nasıl tanımladığını belirtiniz.

14. Atatürk’ün edebiyat ile ilgili sözlerinden birini aşağıya yazınız.

“Her şey olabilirsiniz; Hatta Cumhur reisi bile olabilirsiniz ama asla sanatçı olamazsınız”

Yukarıdaki özdeyiş ortaya koymuştur ki sanatçı olmak ayrıcalıktır. Edebiyat da güzel sanatlar içinde yer aldığı için*edebiyat hakkındaki görüşlerinde de farklılık yoktur.

15. Atatürk ve Müzecilik adlı metinde “Bir millet ki resim yapmaz bir millet ki heykel yapmaz bir millet ki fennin icap ettirdiği şeyleri yapmaz; itiraf etmeli ki o milletin tarihî terakkide yeri yoktur.” özdeyişinde Atatürk sanatı niçin fenne eş değer olarak görmektedir? Bu sözle Atatürk sanatı ve fenni neyin temeli olarak belirtmiştir?

15. Atatürk sanatla fen bilimlerini aynı görmüş ve gelişmişliğin ölçütü olarak değerlendirmiştir. Çünkü Çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmanın yolunun düşünce ve fikirlere açık sanat özellikle bilim ve teknik konularda sürdürmek olduğunu savunmuştur.

16. Milletlerin tanıtılmasında güzel sanatlar niçin etkilidir? Belirtiniz. Atatürk bu konunun önemini hangi sözleriyle vurgulamıştır? Metinden örneklerle açıklayınız.

16. Evrensel olan sanatçılara bakıldığında aslında hepsi yerel olmuş ve kendi milli değerlerine sahip çıkmış kişilerdir. Bu nedenle kendini dünyaya tanıtmış milletler ister istemez ülkelerini diğer milletlere anlatacaktır. Dostoyevski  evrensel bir yazardır ama ister istemez Rus toplumunu diğer milletlere anlatmıştır.

17. Metinden öğrendiklerinize göre Atatürk güzel sanatların geliştirilmesi korunması için ne gibi çalışmalar yapmıştır?

17.1937’de Atatürk’ün direktifi ile Güzel Sanatlar Akademisi’ne bağlı olarak Dolmabahçe Sarayı Veliaht Dairesi’nde Resim ve Heykel Müzesi kuruldu.

Atatürk Türk müziğinin evrensel müzikteki yerini bir an önce alması amacıyla yapılan çalışmalara önderlik etmiştir. Müzik eğitimi görmeleri için çok sayıda öğrenciyi Avrupa’ya göndermiştir. 

Ankara’da Musiki Muallim Mektebi ile İstanbul’da Sanayi-i Nefise mekteplerinin açılmasını sağlamıştır.

1924 yılında “Musiki ve Temsil Akademisi Kanunu” çıkarıldı.

1924 yılında mimarlık resim ve heykel bölümlerinin yanına tezyini sanatlar bölümünün eklenmesiyle gelişiyor.

9.sınıf Türk Edebiyatı Ders kitabı cevapları, Fırat yayıncılık 9.sınıf Türk Edebiyatı Ders kitabı cevapları,9.sınıf Türk Edebiyatı Ders kitabı cevapları,9.sınıf Türk Edebiyatı cevapları,9.sınıf Türk Edebiyatı kitabı soru cevapları,9.sınıf Türk Edebiyatı,9.sınıf Türk Edebiyatı ders kitabı,9.sınıf Türk Edebiyatı sayfa

Paylaş

0 Yorum var "9.sınıf Türk Edebiyatı Ders kitabı cevapları Fırat Yayıncılık ATATÜRK VE MÜZECİLİK"

Yorum Gönder