Osmanlı Devleti’nde III. Selim’den itibaren başlayan Tanzimat Döneminde gerçekleştirilen yenilikleri ve bu yeniliklerin toplumu hangi yönden etkilediğini araştırınız.

Tanzimat Fermanı’nın ilanıyla (1839) birlikte başlayan siyasi ve sosyal değişim, edebiyatımızı yakından etkilemiştir. Öğrenim için Fransa ve İngiltere gibi ülkelere giden gençlerimiz, Avrupa’daki fikir ve sanat hareketlerini yakından tanımış, klasik edebiyatımızın “estetik zevk ve anlayış” çevresinde ortaya koyduğu sanat anlayışı yerine, “topluma fayda” amacı taşıyan toplumun duygu ve düşünce dünyasına hitap eden bir edebiyat anlayışını benimsemeye başlamışlardır. Böylece Batılı nitelikler taşıyan bir edebiyat hareketi ortaya çıkmıştır.
Bu hareket, düzenlemeler anlamına gelen “Tanzimat”ın ilanından sonra gerçekleştiği için Tanzimat Dönemi Edebiyatı olarak adlandırılmıştır.

Paylaş

0 Yorum var "Osmanlı Devleti’nde III. Selim’den itibaren başlayan Tanzimat Döneminde gerçekleştirilen yenilikleri ve bu yeniliklerin toplumu hangi yönden etkilediğini araştırınız."

Yorum Gönder