Alkolün içinde bulunan maddeler nelerdir?Alkolün içinde bulunan zararlı maddeler nelerdir?

Alkolün içinde bulunan maddeler

İçki (Alkol)


Alkollü içecek, ya da kısaca içki, etanol içeren bir içecektir. Etanol ilaç ya da sakinleştirici olarak da kullanılmakta olup, kullanımı ve satışı pek çok ülkede kanunlarla kontrol altına alınmıştır.

Kimyası

Etanol (CH3CH2OH), alkollü içeceklerin etkin katkı maddesidir. Çoğunlukla fermantasyon (bazı maya çeşitlerinin etkisi ile karbonhidratların oksijensiz ortamda alkole dönüşmesi) yöntemi ile elde edilir. Alkol üretmek amacıyla mayanın kültürlendirilmesi işlemine mayalama denir.

%55'ten fazla etanol içeren alkollü içecekler yanıcı sıvılar olarak anılır ve kolay alev alırlar. Flaming Dr. Pepper ya da Fiery Blue Mustang gibi bazı egzotik içkiler farklı tadlarını yanma işlemine borçludurlar.

Kimya biliminde alkol, içinde bir karbon atomuna bağlı bulunan bir hidroksil grubu (-OH) ve devamında diğer karbon atomları ile hidrojenlere bağlı bulunan herhangi bir organik bileşiği ifade eden genel bir terimdir. Propilen glikol ya da şeker alkolü gibi yiyecek ve içeceklerde bulunabilen diğer alkoller, alkollü kapsamına girmezler. 

Alkolün günümüzde birçok çeşidi bulunmaktadır. Kendi içerisinde çeşitli kategorilere ve isimlere ayrılan alkol özellikle kimya sanayisinde en çok kullanılan kimyasal maddelerden birisidir.

İçecek olarak kullanılan alkollerin büyük bölümün içerisinde etil alkol olup çok eski medeniyetler tarafından kullanılmış bir maddedir. Bu içkiler mayalanma olarak bilinen bir işlem sonunda elde edilirler. Bu işlem sırasında ferment denilen organik maddeler kullanılır. Bu organizmalar, tahıl ve ya meyve içinde bulunan şeker ile tepkimeye girerek etil alkol ve karbondioksit gazı oluştururlar.

Alkol, parfüm, içki ve ya antiseptik madde yapımında da kullanılır. Az ölçüde alkollü içecekler zararlı değildir fakat çok alındığında ölüme yol açarlar. Alkoller, bütünüyle karbon, hidrojen ve oksijenden oluşurlar. Alkollerin yapısında daima, hidroksil ve ya OH grubu adı verilen bir atom grubu vardır. Bu nedenle çeşitli alkol türleri birbirine çok benzer.

Alkol maddesi içki sanayisinin bu denli büyümesini sağlayan bir kimyasal maddedir. Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi alkolünde fazlası zarardır. Alkolün vermiş olduğu zararların en büyüğü kişinin kör olmasına sebep olmasıdır. Gözlerinizi seviyorsanız alkolden uzak durmalısınız.

Paylaş

0 Yorum var "Alkolün içinde bulunan maddeler nelerdir?Alkolün içinde bulunan zararlı maddeler nelerdir?"

Yorum Gönder