SORUMLULUK SAHİBİ OLAN BİR KİSİ NASİL OLUR ?

İnsanın uyumlu olması, üzerine düşen görevleri yerine getirmesi, kendisinin sebep olduğu olayların sonuçlarını üstlenmesi, başkalarının haklarına saygı göstermesi olarak tanımlayabiliriz.

Sorumluluk sahibi insan; kendi kararlarını verebilen, karar alırken elindeki bilgiler ışığında karar veren, duygusal karalardan kaçınan, bağımsız davranabilen, kendine güvenli, başkalarının haklarını çiğnemeden kendi ihtiyaçlarının karşılayabilen, yaptığı işi sonuna kadar götüren ve yapmakta olduğu bir davranışın sonuçlarına katlanmayı göze alan insandır.

Sorumluluk sahibi olmak kişinin davranışı hakkında sorgulanmayı kabullenebilmesi bu olgunluğu gösterebilmesidir."Henüz bitmedi" ve "henüz bitiremedim" ifadeleri arasında önemli bir fark vardır. Yaptıklarınız ve yapamadıklarınız için sorumluluğu üstlenmeniz karakterli olmanın en önemli işaretidir.

Toplumda büyük çoğunluğun kolaya talip olmak istediğini görebiliriz. Rahat bir iş bulsam, parası da çok olsa, ayrıca benim hizmetimede bakanlar olsa gibi arayışları görebiliriz.

Bir çok köyümüz de baba okutmak, öğrenci okumak istemiyor. Bu çocukları kim sahiplenecek. Zora talip olmak sorumluluğa talip olmak her babayiğidin karı değildir. Sorumsuz insanlar bahanelere sığınırlar, başkalarını ve içinde bulundukları şartları suçlarlar, bütün işleri kendileri yapıyor gözükmek için ellerinden geleni yaparlar. Çok az iş üretir, işlerin yürümesini engeller, anlamamış görünür ve yardıma muhtaç insanı oynarlar. Bahanelerin arkasına saklanarak bilmiyormuş gibi davranırlar. "Bilmiyordum, "Orda değildim," "Zamanım yok," "Benim işim değil ," Napalım ben böyle bir insanım," "Kimse bana söylemedi," "Kimseye zararım yok" ve "Ben sadece emirleri yerine getiriyorum." gibi laflar sarf ederler.

Sorumsuz insanlar hareket etmekte çok yavaş ama şikâyet etmekte çok hızlıdırlar. Sorumsuzluk oldukça bulaşıcı bir hastalıktır.

Şimdi dönüp kendimize bakalım. Ne kadar sorumluluk sahibiyiz, duruma göre değişiyor muyuz yoksa davranışlarımız ile ilgili olarak her zaman sorumluluğumuzu almaya hazır mıyız? Kendimizi işimizde tanımamız için küçük bir test yapalım.

İş arkadaşlarımla düzenli olarak iletişim kurarım, Eğer bir şeyi anlamazsam başkasına sorar, dışardan yardım alırım. Kendi problemlerimi ve işimin şartlarını kabullenirim. Bir hata yaptığımda itiraf ederim. Gelecekte oluşabilecek problemleri ve ihtiyaçları önceden düşünür, gerekli önlemleri alırım. İşimi yapmam için gereken araçları ve koşulları talep ederim. Çalışmalarımı analiz eder, mesleğimin hedeflerine nasıl faydalı olacağını sorgularım. Yaptıklarımı inceler daha fazla ne yapabileceğimi düşünürüm. Davranışlarımın arkasında dururum, gerektiğinde rapor vermeye hazırım. Eleştiriyi kabul ederim ve kendimi geliştirmek için kullanırım. Birlikte çalıştığım tüm insanlar için sorumluluğunu üstlenmek konusunda örnek oluştururum. Sorumsuz bir davranışı hemen kişisine bildiririm.

Yukarıdaki testin ne kadarına evet diyebiliyoruz. Hayır diye verdiğimiz cevaplarımızı kendimize itiraf edip davranışlarımızı tekrar değerlendirmeliyiz. Yoksa işimiz sadece alışkanlığımız mı ?

"Yol işçilerinden sorumlu yönetici bir gün elemanlardan birini çukur kazarken, ikinciyi ise hemen ardından çukura toprak doldururken görür. Şaşkınlık içinde işçiye yaklaşır ve ne yaptıklarını sorar. "10 senedir ne yapıyorsak onu."der adamlardan biri. "Ben çukur açarım, arkadaşım da çukurları doldurur." "Ama bu çok saçma," der yönetici. "Geçen Ocak ayında üçüncü arkadaşımız emekli olana kadar bir anlam ifade ediyordu. Çünkü o benden hemen sonra çukurlara ağaç dikerdi." O arkadaşı siz emekli ettiniz, bizde işimizi yapıyoruz."

Pek çok iş yerinde sayısız insan, boşa zaman geçirir ve işe yaramaz, çukurlar açmak için kaynakları kullanır. Mantığı bir yana bırakarak, düşüncesizce yapılan işler sorumsuzluğun en önemli göstergesidir.

Sorumluluk sahibi olmak, yalnız kendi işinizi yapmaktan daha fazlası demektir. En iyiye ulaşmak ve çalıştığınız organizasyonun gelişmesi için gerekli adımları atmak, gerekli işlere yatırım yapmak demektir. Eğer güncelliğini yitirmiş ya da boşa zaman kaybı olan işler yapmak görevleriniz arasındaysa, bu durumu değiştirmek için adım atmak sizin sorumluluğunuzdur.

Aşağıdaki 3 aktivite arasında ne kadar zaman harcadığımıza bakalım.

1 - Ana görevlerimize ne kadar zaman harcıyoruz? Bunlar iş tanımlarımızda yapmaya mecbur olduğumuz görevler.
2 - Ne sıklıkla işimiz için faydalı olan ama sizden talep edilmeyen ekstra işler yapıyoruz
3 - Sonuç getirmeyen işler, gereksiz telefonlar ve başkalarına dağıtabileceğiniz görevler gibi önemi tartışılır konular üzerinde ne kadar zaman harcıyorsunuz ?

İş yerinizde ana görevlerimizle birlikte ekstra işler için harcadığımız zamanı arttırmalıyız. Aynı zamanda sonuç getirmeyen işlere harcadığımız zamanı azaltmalıyız. Diğer bir deyimle, iş tanımımızı ve kendimizi biraz esnetmeliyiz. Sorunları önceden tespit edip akılcı yollarla çözmeye çalışmalıyız. Problemin nerden geldiği önemli değil, sizin ya da başkasının alanı olabilir. Esas sorulması gereken önemli soru; 

Paylaş

0 Yorum var "SORUMLULUK SAHİBİ OLAN BİR KİSİ NASİL OLUR ?"

Yorum Gönder