Rusya'da Sigaraya Zorunlu Uyarı Etiketleri Basılacak


Rusya'da Tütün Üreticileri, Sigaranın Sağlığa Ölümcül Tehdit Oluşturduğu Bilincini Artırmak Amacıyla Sigara Paketleri Üzerine Uyarı Mesajları Yazacak. Rusya'da Sigaraya Karşı Başlatılan Kampanyanın Bir Parçası Olan Yeni Düzenleme, Tütün Şirketlerini Bu Konuda Mecburi Kılıyor.


Rusya'da tütün üreticileri, sigaranın sağlığa ölümcül tehdit oluşturduğu bilincini artırmak amacıyla sigara paketleri üzerine uyarı mesajları yazacak. Rusya'da sigaraya karşı başlatılan kampanyanın bir parçası olan yeni düzenleme, tütün şirketlerini bu konuda mecburi kılıyor.
Rusya Sağlık ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre tütün şirketleri, daha önce ürettikleri sigara paketlerini ise gelecek yıla kadar uyarısız satabilecek. Yazılı uyarıların sigara paketleri üzerine siyah çerçeve içine alınarak yazılması zorunlu. Paketin ön tarafında bulunan uyarı yüzeyin yüzde 30'unu kaplaması istenirken, arka yüzünün de yüzde 50'sini kapsaması şart.
Paketlerde 12 farklı uyarı ifadesi yer alacak. Bunlardan bazıları şöyle: "Sigara içmek akciğer kanserine yol açıyor", "Sigara kalp krizi ve felce neden oluyor", "Çocukları sigaradan uzak tutunuz".
Tütün şirketlerine yılda bir kez fotoğraf ve yazıları değiştirme yetkisi veriliyor. Yeni düzenlemede sigara içenlerin zarar gören akciğer fotoğraflarının basılması isteniyor. Yeni düzenleme ayrıca sigara üreticilerinden nikotin ve reçine miktarını gösterme mecburiyetini de getiriyor. 22 Haziran'dan itibaren uygulamada olan kurallara göre ise bir filtreli sigara dumanı içinde karbonmonoksit miktarının 10 mg geçmemesi gerekiyor.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre Rus erkeklerin yüzde 60'ından fazlası sigara içiyor. Yılda yaklaşık 400 bin Rus ise sigara ve oluşturduğu zarardan dolayı hayatını kaybediyor. Tüketimin yüksek olmasına Rusya'da sigaranın maliyeti düşük olması gösteriliyor.

Paylaş

0 Yorum var "Rusya'da Sigaraya Zorunlu Uyarı Etiketleri Basılacak"

Yorum Gönder