1986 yılındaki kaza sonucu radyasyonla kirlenen Bryansk ve çevresindeki bölgelerde yangın çıktığını uzun süre yalanlayan Rus yetkililer sonunda haberleri doğruladı. Rus ajansları,toplam 278 hektarlık alanda 40 ayrı yangın çıktığını,bunlardan bazılarının söndürüldüğünü bildirdi.
Bilim adamları ikiye bölündü
Dünyanın en korkunç nükleer kazasının meydana geldiği Çernobil’den sezyum ve stronsiyum gibi tehlikeli radyoaktif maddelerle kirlenen ormanlarda yangın çıkmasının olası sonuçları bilim adamlarını ikiye böldü.
Rusya Bilimler Akademisi üyesi ünlü çevre bilimci Aleksey Yablokov, yangının ve rüzgarının radyasyonu Moskova'ya, hatta Doğu Avrupa ülkelerine taşıyabileceğini söyledi.Çevre koruma örgütü Greenpeace'in Rusya yetkilisi Vladimir Çurpov bir tehlikenin söz konusu olduğunu,ancak yayılacak radyasyonun oranının ölümlere yol açamayacağını savundu. Çurpov,”İkinci bir Çernobil olayı kesinlikle söz konusu olamaz” dedi.
Bakanlık: Radyasyonda artış yok
Bryansk Üniversitesi uzmanlarından Anton Korsakov ise radyasyona maruz kalmanın kanser ve genetik bozukluk riskini artıracağı uyarısında bulundu. Rusya Olağanüstü Durumlar Bakanlığı Bryansk’taki yangınların bölgedeki radyasyon oranında herhangi bir değişikliğe yol açmadığını açıkladı. Şu anda Ukrayna topraklarında bulunan Çernobil nükleer santralında 26 Nisan 1986 tarihine meydana gelen kazayı Sovyet yetkililer uzun süre gizlemiş, radyasyon bulutlarının İsveç’e ulaşması üzerine gerçeği kabul etmişti.
Yangınlara karşı seferberlik
165 bin kişinin katıldığı çalışmalar sonucu yangınların toplam sayısı değişmedi ancak kapladığı alan yarıya yarıya azalarak 95 bin hektara kadar düştü. Çalışmalarda 39’u uçak 26 bin araç kullanılıyor.
Orman ve bataklık yangınları nedeniyle gri bir dumanla kaplanan Moskova’da iki gündür hava göreli olarak temiz. Ancak uzmanlar aşırı sıcak dalgasıyla dumanın yeniden dönebileceği konusunda vatandaşları uyardı. Kirliliğin azalması üzerine Moskova’daki Batılı büyükelçilikler olağan çalışma düzenine döndü.
Reytingler düştü
Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’le Başbakan Vladimir Putin’in halk arasındaki desteği üç ayrı yoklamaya göre ilk kez önemli oranda düştü. Medvedev’in desteği ortalama yüzde 43’e, Putin’inki ise yüzde 50’ye geriledi. Ancak uzmanlar bu sonuçlarda yangınların rol oynayıp oynamadığı konusunda kararsız. Bir ayı aşkın süredir devam eden yangınların söndürülememesi halkın tepkisine yol açıyor.
Putin salı günü yangın söndürme uçağına binerek Ryazan bölgesindeki yangınların söndürülmesi çalışmasına katıldı. Internet forumlarında bazıları Putin’i övdü, bazıları da lisanssız uçak kullandığı için cezalandırılmasını istedi. Türkiye’nin yardım amacıyla gönderdiği iki helikopter de yine Ryazan bölgesinde yangın söndürme çalışmalarında kullanılıyor.
0 Yorum var "Rusya'da nükleer felaket kabusu"
Yorum Gönder