Tek Ameliyatla Kalp ve Beyne Müdahale



Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirilen ameliyatla, şoka giren hastanın kalp ve beyin ana damarına stent takıldı.

1. Kardiyoloji Klinik Şefi Prof. Dr. Mehmet Bilge, 1,5 ay içinde 5 kez kısmi felç geçiren 68 yaşındaki Döne Bulut'un yapılan kontrollerinde "beyne giden ana damarın tıkalı olduğunun tespit edildiğini" söyledi.

Ana damardaki tıkanıklığın yerinin saptanması ve açılması için "anjiyografi" yapılmasına karar verildiğini ifade eden Mehmet Bilge, şunları anlattı:
"Beyni besleyen şah damarlarının anjiyografisi sırasında işlemin üçüncü dakikasında hastada, şiddetli göğüs ağrısı-kalp krizi oluştu, tansiyonu düşmeye başladı ve hasta şoka girdi. O an beyin damarıyla ilgili işlemi bırakıp kalbe geçtik. Kalp anjiyografisini yapmaya başladık. O esnada kalbi besleyen sol ana damar, sol ön inen arter, sirkumfleks ve sağ koroner arterlerde çok önemli darlıkların olduğunu gördük. Kalp Damar Cerrahisiyle görüştük onlar 'hastanın ameliyat riski çok yüksek, ölür' dediler ve ameliyata almak istemediler."

Prof. Dr. Bilge, hastanın ailesine riskleri anlattıklarını ve yapacakları işlemler için izin aldıklarını belirterek, ardından çok hızlı bir şekilde kalbe ilave destek cihazı takmadan (periferik damar hastalığı nedeniyle) sadece kalp piliyle hastanın önce kalbin sol ön inen, daha sonra sol ana koronerini açtıklarını, hemen ardından da beyin damarına stent taktıklarını dile getirdi. Bilge, "Bu bizim için büyük bir riskti. Çünkü hastanın hem beyin hem kalp damarları tıkalı üstüne üstlük hasta şokta. Hasta ya ölecekti ya ağır bir felç geçirecekti ya da biz büyük bir risk alıp hastayı kurtaracaktık. Oğlunun izin vermesi üzerine biz, 5 kişilik ekiple operasyonu çok kısa bir sürede tamamladık" diye konuştu.

İşlem öncesinde hasta yakınları gibi kendilerinin de endişeli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Bilge, "Çünkü şokta olan hastanın ayrıca önemli derecede bacak damarları tıkanıklığı vardı. Hem kalp, hem de beyine giden en önemli damarların çok kısa sürede açılması gerekiyordu. Bu büyük bir riskti, hastanın ailesi gibi biz de riski aldık ve işlemi başarıyla tamamladık" dedi.
Mehmet Bilge, yaklaşık bir gün sonra servise alınan hastanın birkaç gün sonra taburcu edildiğini ifade ederek, bu vakanın yurt dışında bilimsel bir dergide yayımlanacağını kaydetti.

Döne Bulut da, operasyona girerken çok korktuğunu belirterek, "Operasyon boyunca dua ettim. Doktor bey sayesinde şimdi çok iyiyim" dedi.

Paylaş

0 Yorum var "Tek Ameliyatla Kalp ve Beyne Müdahale"

Yorum Gönder