Türk polisi Kırgızistan yolunda



Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) kanalıyla Kırgızistan'a gönderilecek polis gücünün içinde 15 Türk polisin yer alacağı bildirildi. Kırgızistan basınında yer alan ve cumhurbaşkanlığı basın merkezine dayandırılan haberde Kırgızistan'da gönderilecek polis gücüne en fazla katılımın Türkiye'den olduğu belirtildi.

İlk etapta 52 kişiden oluşması beklenen silahsız polis gücünün misyonunun ülkenin güneyinde barışı tesis etmek ve yerel güvenlik güçlerini eğitmek olacağı belirtiliyor. Ülkeye ne zaman geleceği henüz netleşmeyen polis gücünün yaklaşık 5 ay bu ülkede kalması planlanıyor.

Türkiye'den sonra görev alacak polis gücüne Sırbistan 10 ve Rusya ise 7 personelle katkıda bulunacak. Polis gücüne eleman takviyesinde bulunacak diğer ülkeler arasında ise Litvanya, İsviçre, Bulgaristan, Slovakya ve Fransa bulunuyor.

Kazakistan'ın başkanlık ettiği AGİT, Kırgızistan'ın güneyinde 10 Haziran'da başlayan ve 500 bin dolayında insanın yerinden olmasına ve 380'e yakının da ölmesine neden olan etnik çatışmalar üzerine bu ülkeye polis gücünün konuşlandırılmasına karar vermişti.

Öte yandan ülkeye yabancı polis gücünün gelmesini istemeyen bazı gruplar ise karşı gösterilerde bulunuyor. Eylemciler, yabancı polisin gelmesinin mevcut iktidarın ülkeyi yönetmede aciz ve yetersiz kaldığı anlamına geldiğini ve bunu beceremeyen yönetimin ise istifa etmesi gerektiğini savunuyor.

Paylaş

0 Yorum var "Türk polisi Kırgızistan yolunda"

Yorum Gönder