Yaylada tıbbı aromatik bitki hasadı eğitimi



Antalya Ticaret Borsası (ATB)öncülüğünde, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) sponsorluğunda yürütülen proje çerçevesinde aromatik bitki toplayan köylüler, bilinçli hasat ve hasat sonrası yapılacak işlemlerle ilgili bilgilendirildi.

Antalya Ticaret Borsası öncülüğünde, TAGEM sponsorluğunda yürütülen Kekik, Defne ve Adaçayında Hasat ve Hasat Sonrası İşlemlerdeki Verimlilik Kaybını Önleme Projesi çerçevesinde başlatılan eğitim programı, Gazipaşa'nın Yeniköy Kaş yaylasında yapıldı.

Daha önce Alanya ve Gazipaşa ilçelerinde köylülere eğitim veren proje ekibi, bu kez yaylada, geçimini kekik, adaçayı, defne gibi doğadan topladığı bitkilerle sağlayan köylüleri, bilinçli hasat ve hasat sonrası yapılacak işlemlerle ilgili bilgilendirdi.

Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kenan Turgut ve Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Saadet Tuğrul Ay, yayladaki köylülere kekik hasadı ve ürünü kurutma yöntemleriyle ilgili yerinde bilgi verdi.

Yayla sakinlerine doğru bildikleri yanlışları anlatan Prof. Dr. Kenan Turgut, yapılan en büyük yanlışın, bitkiyi uygun bir bölgeden kesmek yerine kökleyerek toplamak olduğunu söyledi.

60 MİLYON DOLARLIK İHRACAT HACMİ

Türkiye'de yaklaşık 60 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaşan tıbbi ve aromatik bitkilerde, hasat ve hasat sonrası işlemler sırasındaki hatalar nedeniyle potansiyel gelirin yarıya yakınının kaybedildiğini belirten Turgut, ''Bu bitkilerin içerdiği yağların hasat sırasında ve hasat sonrası uygulamalar sırasında kaybolmaması, ihracat piyasalarının sürekliliği açısından da çok önemli'' dedi.

Kenan Turgut, doğal ortamda yetişen bu bitkilerden gelecek yıllarda da ürün alabilmek için yanlış uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayarak, toplama yöntemleri yüzünden bazı bölgelerde bitki varlığının tehdit altında olduğu uyarısında bulundu.

Bölgede yetişen farklı çeşit tıbbi ve aromatik bitkilerden örnekler alan Kenan Turgut ve Saadet Tuğrul Ay, bu örnekleri laboratuvar ortamında inceleyerek bölgeye göre uyumluluk gösteren bu bitkilerin yapısını da ortaya çıkarmayı amaçlıyor.

Paylaş

0 Yorum var "Yaylada tıbbı aromatik bitki hasadı eğitimi"

Yorum Gönder